VBF: Kötelező lehet-e a felülvizsgálat?

VBF: Kötelező lehet-e a felülvizsgálat?

A tegnapi írásom mintegy folytatásaként egy érdekes dologról szeretnék beszámolni. Ez pedig nem más, mint a VBF. Nem, ez nem a vörös-boros-fanta közkedvelt rövidítése (már aki szereti), hanem a villamos biztonsági felülvizsgálat kezdőbetűi.

Ugyanis a háttérben egy “új” szakma, egy “új” ráépülő képzés létrehozása folyik, mégpedig a fenti néven. Voltak, vannak és lesznek még hosszan viták a létjogosultságáról, a képzés milyenségéről, de mivel az elsők között vagyok, akik részt vesznek benne, eléggé közelről követem a folyamatot.

Száz szónak is egy a vége: az a megérzésem, és abba az irányba mutatnak a folyamatok, hogy a villamos biztonsági felülvizsgálat előbb-utóbb a lakás-eladások kötelező eleme lesz. Kicsit hasonlóan az energetikai tanúsítványhoz.

Én magam üdvözölném ezt a lépést. Tapasztalataim alapján a tegnap írt események nagyrészt elkerülhetők lennének. Természetesen nincsenek illúzióim, hiszen tudjuk, hogy minden is lehet. De ha az eladó és a vevő kezében is lenne egy leírás az elektromos hálózat állapotáról, akkor nagyon fontos lépést tennénk a biztonság felé.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.