Panelvillanyszerelés

Mi is az a panelvillanyszerelés?

ide jön valami szöveg általánosságban

és itt kell legelőször is összeszedni a keresőszavakat és szinonima cuccba berakni, hogy a későbbiekben is használható legyen

Mikor van szükség egy panellakásban villanyszerelésre?

ide jöhet az a rész amikor már ég és problémás a dolog és ezer sebből vérzik

Panelvillanyszerelés ára 2023-ban?

mitől függ az ár, és mik a jelenlegi bizonytalansági tényezők

  • EGY PANELLAKÁS VILLANYSZERELÉSÉNEK KÖLTSÉGEI
  • Panellakások villamos-hálózatának felújítása nálunk több részfolyamatból tevődik össze. Ezek a folyamatok egymásra épülnek, és általában adott naphoz kötődnek. Minden folyamatnak megvannak a szépségei, és a nehézségei, és ennek az árazása. Ezek összessége adja gyakorlatilag a munkadíjunkat, és ezekhez adódik hozzá az egyes szakaszokban használt anyagok költsége.
  • A panelek esetében az egyik nehéz, – ha nem a legnehezebb és talán legköltségesebb -, része az új elektromos hálózat helyének fizikai kialakítása. Alapvetően azt gondoltam annak idején, hogy a panelt vésni nem, vagy csak nagy-nagy nehézségek árán lehet. Az elmúlt évek tapasztalatai, statikusi véleményei és észrevételei alapján elmondhatom, hogy majdnem mindent lehet, csak megfelelő gépek és megfelelő ismeret szükséges hozzá.
  • Emiatt született a tegnapi cikkem is (Paneltípusok – 1. rész), mert előre meg akartam ismerni az adott lakást, amiben dolgoznom kellett. Úgy gondoltam, hogy ismerem az adott lakás eredeti építési körülményeit (elsősorban az elektromos hálózat kialakítását), akkor a tapasztalataim alapján tisztában leszek azzal is, hogy hogyan lehet azt költséghatékonyan, biztonságosan és mégis esztétikusan kivitelezni.
  • Az egyik fontos kérdés szokott lenni, ami a vésés témaköréhez tartozik: el lehet-e tüntetni a vezetékeket? Nos. Paneltípustól függően erre a válasz többségében igen. El lehet, hiszen megvan a gyári kialakítás. És nem, nem kell „rommá vésni” és statikailag meggyengíteni a falakat ehhez.
  • Másik fontos kérdés szintén ide vonatkozóan: lehet-e több konnektort „készíteni”? Nos. Paneltípustól függően a válasz erre is igen. Az előre gyártott „sablontechnológia” miatt sok helyen megvannak a gyári kialakítások. Így jobbára emiatt sem kell „rommá vésni” a falakat.
  • A fentiekből látható, hogy mennyire fontos az ismeret. A felmérésem alkalmával – a tulajdonosi igények és átalakítások átbeszélésén túl – a korábban felállított teóriámat ellenőrzöm, az adott panel típusának megfelelően a fontosabb részeket átvizsgálom. Így tudom megállapítani, hogy az egyes fázisok mennyi időt vesznek igénybe, milyen eszközökre, milyen és mennyi anyagra és mennyi emberre lesz szükségem az adott felújítás elvégzéséhez. Ezek adják az árajánlatom alapját.

ezen belül akkor lehetne tárgyalni a típusokat és az árait: 2 nagy típus van, amiről biztosan mindenki hallott: szovjet és dán típus – az előbbi az ami fullban falkábeles, az utóbbi elviekben húzható.

minden későbbi konstrukció ezeknek valamilyen keveréke. utánjárással kideríthető helyszíni szemle nélkül is, hogy milyen típusba tartozhat a lakás. szinte biztosan dolgoztunk már a környéken vagy hasonlóban más területen, ezért összehasonlításkét biztosan kalkulálható ár.

ezeken felül van még olyan panel, amit panelnek nevezünk ugyan, mert paneles technológiával készült vagy szipmlán csak rajta ragadt – ilyenek a csúsztatott zsalus épületek a vakolatos csodák, a magas tömbházak és ezeknek mindenféle keveréke

A szovjet típusnak a vezetékcsere ára

A dán típusnak a vezetékcsere ára

Csúsztatott zsalus épületeknek a villanyszerelési ára