Teljesítménybővítés

Teljesítménybővítés szükséges MVM területen? ELMŰ / E.ON regisztrált ajánlott villanyszerelőt keresel Budapesten? Merőhely szabványosítás vagy a fogyasztásmérő áthelyezés a feladat? Csökkentenéd fogyasztását vezérelt (régi éjszakai) vagy H tarifás méréssel, hogy villanyszámlád „barátságosabb” legyen?

Ha a válasz bármelyikre is igen, akkor állok rendelkezésedre akár teljes ügyintézéssel. ELMŰ / E.ON / MVM ajánlott regisztrált villanyszerelőként elsősorban panellakások teljesítménybővítését végzem, ebben vagyok specialista. De természetesen a fent felsorolt esetekben is tudok segíteni, keress elérhetőségeimen bizalommal.

Teljesítménybővítés - ajánlott regisztrált villanyszerelő végezheti
Regisztrált villanyszerelői igazolvány – ELMŰ ajánlott villanyszerelő

MI AZ A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS?

Egyszerűen megfogalmazva a lakás vagy ház áramellátottságának növelése, vagyis hogy több áramot lehessen használni, több és nagyobb teljesítményű gépeket lehessen üzemeltetni. Általánosságban például, ha az ember klímát szereltet be, vagy villanysütőt vesz a gázos helyett, akkor nagy valószínűséggel szükség van a bővítésre.

A teljesítménybővítés a valóságban a fogyasztásmérő (népies nevén villanyóra) mellett található szolgáltatói áramkorlátozó (kismegszakító) cseréje. Az ezen található szám mutatja meg, hogy mi az a korlát, aminél több áram nem tud „bemenni” a lakásba. Ezért felkerül egy nagyobb, ami nagyobb elérhető teljesítményt eredményez. Emiatt találkozhatunk vele még amperbővítés néven is, de használatos a hálózatbővítés és amper növelés kifejezés is.

A bővítésnek több feltétele is van, ugyanis szabványoknak és szabályoknak kell megfelelnie. Például több áramhoz vastagabb keresztmetszetű vezeték szükséges (fővezeték csere), zárt doboz a fogyasztásmérőnek (tipizált mérőszekrény). Ezen követelmények ellenőrzéséhez vagy megfelelő kialakításához van szükség az ajánlott regisztrált szerelőre.

MIKOR VAN SZÜKSÉG AMPERBŐVÍTÉSRE?

Fentebb írtam már, és igazából csak ismételni tudom magam: amikor több elektromos gépünk lesz az ingatlanban, és ezek összteljesítménye vélhetően meghaladja a jelenlegi elérhető kapacitást. A legjellemzőbb eset egy panellakás esetében, amikor a gázzal működő tűzhelyet elektromosra cseréljük.

Ez esetben szinte biztosan kisebb számú a szolgáltatói áramkorlátozó (és emiatt kevesebb áramot enged át), mint amire szükség lesz. Ilyenkor érdemes már bevonni ajánlott regisztrált villanyszerelőt, aki segít meghatározni, hogy az új gépeknek milyen „elvárásai” vannak a hálózattal szemben.

Rendelkezem a szükséges képesítéssel és tudással, keress bizalommal.

Mikor van szükség amperbővítésre
Mikor van szükség amperbővítésre?

MI A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS MENETE?

Röviden tömören összefoglalom, hogy mi a menete egy lakás esetén az amper növelésnek. Leggyakoribb az „ingyenesség” határán belül maradva a 32A bővítés. Erről lejjebb még lesz szó, és részletesen itt írtam már róla 1 fázis 32 Amper alanyi jogon jár címmel.

1. LÉPÉS – TANÁCSADÁS, FELMÉRÉS, AJÁNLATADÁS

Legelőször a használni kívánt gépek alapján meghatározzuk, hogy mennyi teljesítményre van szükségünk, mert ennek ismeret elengedhetetlen a kérelem beadásához. Ehhez (is) vagy ezután kell megkeresnünk egy ELMŰ / E.ON / MVM ajánlott regisztrált villanyszerelőt, aki egy helyszíni felmérés és ajánlatadás keretében segít megállapítani a teendőket.

A meghatározott és igényleni kívánt amperszám ismeretében érdemes még megkeresni a társasház kezelőt (gondnokot, karbantartót, stb.), és megkérdezni a megvalósítás nem ütközik-e esetleg valamilyen akadályba, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket a későbbiekben.

2. LÉPÉS – MEGHATALMAZÁS, IGÉNYLÉS, MŰSZAKI GAZDASÁGI TÁJÉKOZTATÓ

Beadjuk a kérvényt (vagy az ügyfél vagy meghatalmazással én, attól függően, hogy az ügyintézéssel is megbíznak-a), és meghatározott időn belül kapunk visszajelzést a szolgáltatótól. Dokumentumot küldenek a részemre/részünkre az adott felhasználási helyen a lehetőségekről (rendelkezésre álló teljesítmény) és elvégzendő feladatokról (mérőhely szabványosítás).

Ez az úgynevezett Műszaki Gazdasági Tájékoztató.

3. LÉPÉS – ELLENŐRZÉS, SZERELÉS, DOKUMENTÁCIÓ KÉSZÍTÉS

Az ajánlat elfogadása alapján előre egyeztetett időpontban megtörténik maga a szerelés (fővezeték csere, szabványosítás, tipizált mérőszekrény) vagy a felülvizsgálat, az igényelt bővítés fényében. Mivel itt szabványoknak kell megfelelnem, nem mindegy, hogy mit, hol és hogyan építek ki. Ezt a fent említett műszaki gazdasági tájékoztató meghatározza, és ennek alapján kell eljárnom.

A munka a bonyolultságától függően fél-egy napot vesz igénybe. Megfelelő engedéllyel kell rendelkeznem, hogy ezt elvégezhessem (plombabontási engedély, FAM feljogosítás – ajánlott szerelői regisztráció). Végül a szerelésről egy dokumentumot kell kitöltenem: ez az ún. Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok.

4. LÉPÉS – BEADÁS, IDŐPONT EGYEZTETÉS, CSERE

Ezt a kitöltött dokumentumot kell elküldeni a szolgáltató részére. Erre válaszként kapok/kapunk egy elfogadó nyilatkozatot, és ezzel párhuzamosan megkeresnek az ügyfélszolgálatról időpontegyeztetés okán. Ez már gyakorlatilag a célegyenes, mert ebben a „kialkudott” időpontban érkeznek a szolgáltató munkatársai, és lecserélik a fogyasztásmérőnél a kismegszakítót.

Ha fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdés fogalmazódik meg benned, keress bizalommal, segítek.

MENNYI IDEIG TART EZ A FOLYAMAT?

Az ideális esetet írom most le. Az eddigi tapasztalatok alapján budapesti panellakások esetén többnyire nincs fennakadás. Egy-két esetben történtek késések, de ez is még a vállalható határidőkön belül volt.

A felmérés és árajánlat elfogadása után meghatalmazással online azonnal indítható az ügymenet. Egy társasházi ingatlan esetén ilyenkor a beadás után szinte rögtön (de aznap biztosan) megkapom a fentebb írt tájékoztatót. Egy családi háznál, vagy nagyobb volumenű (esetleg bonyolultabb) esetben ez az ellenőrzések miatt tovább is eltarthat.

A tájékoztató tanulmányozása után megtörténik a szerelés (fővezeték csere, szabványosítás, tipizált mérőszekrény), majd kitöltött dokumentációk beküldése. Ezután van egy hosszabb várakozási idő, ami tapasztalatom szerint 8-15 munkanap. Ki kell emelnem a munkanapot, ezért ez a valóságban 2-3 hetet fog jelenteni. Ekkor történik meg az elérhetőségeken az időpontegyeztetés a szolgáltató által, ami – szintén tapasztalat1 héten belüli kiszállást jelent.

Így összességében kérelemmel, beadással, szereléssel együtt egy átlagos panellakás ampernövelése kb. 1 hónap alatt megtörténik. Fontos tudni, a teljesítménybővítés procedúrája alatt az ingatlan már meglévő áramellátása folyamatos, tehát nem kell számolni esetleges kieséssel, más szakmunkák bátran végezhetők ez idő alatt is.

KI AZ AJÁNLOTT REGISZTRÁLT VILLANYSZERELŐ ÉS MIT CSINÁL?

Az úgynevezett „csak” regisztrált villanyszerelők feladatkörének leírásával kezdem. Nevükből is adódik, hogy ők azok, akik a szolgáltatónál – egy tanfolyam elvégzése után – regisztrálásra kerülnek, és a mérőhelyek létesítésével kapcsolatban különböző – szolgáltatói szabályzatban meghatározott – feladatokat láthatnak el. (Fogyasztásmérőhelyek kiépítése, dokumentumok kitöltése.) Ezt nevezhetnénk első, úgynevezett belépő szintnek.

Az úgynevezett ajánlott villanyszerelők a volt ELMŰ területre korlátozódnak (más területen más a nevük!). A regisztrált villanyszerelői képzés sikeres teljesítése után még egy ELMŰ által szervezett tanfolyamon is részt kellett vennünk, hogy bekerülhessünk az Ajánlott Szerelői Rendszerbe. Ez a második szint, ahol már plombabontást is végezhetünk, amivel lehetőségünk nyílik a mérőhelyi szerelések, felújítások és átalakítások munkálatait is teljesíteni.

Mivel a teljesítménybővítés esetén a mérőhely szabványosítása is szükséges lehet (az esetek 90%-ban biztosan), ezért a szerelést csak plombabontási engedély birtokában végezhetjük. Emiatt amperbővítéshez tartozó munkálatokat csak ajánlott regisztrált villanyszerelő eszközölheti. 2023 júliusában várható ebben változás, hogy az elmúlt időszak tulajdonosváltásait lekövetve egységesítsék a feladatokat és elnevezéseket.

MENNYIBE KERÜL? A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS ÁRA

Két részre kell bontanunk ezt a kérdést, hogy meg tudjuk válaszolni. Egyrészt adott a szolgáltató, és a feléje fizetett költségek. Másrészt van az ajánlott regisztrált villanyszerelő és az ő munkájának díjai. Ez az amperbővítéshez kapcsolódó két különálló dolog.

1. A SZOLGÁLTATÓI KÖLTSÉGEK – AZ INGYENES 32 AMPER

Jelen pillanatban – a 2023-as év elején – felhasználási helyenként 1 fázis 32 Amper alanyi jogon csatlakozási díj mentesen jár. Fontos: csatlakozási díj mentesen. Ez azt jelenti, hogy csak a szolgáltatói áramkorlátozó (a villanyóránál lévő kismegszakító) cseréjekor kerül kiszámlázásra úgynevezett kiszállási díj. Ez az összeg most 14.754,- Ft, ami utólag kerül felszámolásra és a következő villanyszámlán jelenik meg, azzal együtt fizetendő.

Ha ennél több Ampernyi áramot szeretnénk az ingatlanunkhoz igényelni, akkor a 32 Amper feletti részt jelenleg 3.900,- Ft + ÁFA / Amper áron számlázza ki számunkra a szolgáltató (nagyjából 5.000 Ft-ra kerekítve számolható). Fontos tudni, hogy 3 fázis igénylése esetén a számok összeadódnak, és a 32 Amper feletti rész fizetendő.

2. A REGISZTRÁLT AJÁNLOTT VILLANYSZERELŐ DÍJAI

Ahhoz, hogy a szolgáltató a többlet teljesítményt biztosítsa (nagyobb áramkorlátozót tegyen fel), a mérőhelynek meg kell felelnie az ELMŰ és a szabványok által előírt műszaki feltételeknek. Ezt vizsgálja és dokumentálja az ajánlott regisztrált villanyszerelő. A helyi adottságok határozzák meg az elvégzendő feladatokat (fővezeték csere, szabványosítás, tipizált mérőszekrény), ezért helyszíni felmérés nélkül csak különleges esetekben lehet pontosan belőni a díjakat.

Éppen ezért Budapesten és a szűkebb agglomerációban díjmentes felméréssel és árajánlat készítéssel állok a rendelkezésedre. Keress az elérhetőségeimen, és beszéljünk.

Példaként azért nézzünk pár ügyletet, amik azért megközelítőleg jól fedik a valóságot. Néhány gyakoribb eset, amikben meghatározhatók a kivitelezési díjak (ahol szükséges, ott anyagköltséggel együtt értendő):

Felülvizsgálat és dokumentáció elkészítése – kb. 15.000 – 25.000,- Ft
Teljeskörű ELMŰ ügyintézés meghatalmazással – 20.000,- Ft
Fővezeték csere (méretlen és mért együtt) – kb. 25.000,- Ft-tól
1×32A teljesítménybővítés ügyintézéssel, szabványosítással – kb. 60.000,- Ft – 250.000,- Ft között

Ahogyan fentebb is írtam, egyértelműen a helyi adottságok határozzák meg az elvégzendő feladatokat, ezért helyszíni felmérés nélkül csak különleges esetekben lehet pontosan belőni a kivitelezői díjakat (mondjuk egy tipikus panel esetén könnyebb, de itt is szükséges megnézni). Éppen ezért Budapesten és a szűkebb agglomerációban díjmentes felméréssel és árajánlat készítéssel állok a rendelkezésedre. Keress az elérhetőségeimen, és beszéljünk.