A villamos biztonsági felülvizsgálat csapdája

Amíg az ember nem vesz ingatlant, nem igazán találkozik az Energia Tanúsítvány nevű dokumentációval. Alapesetben nem is igazán érhető, hogy mi van benne, de egy kis utána olvasással sok mindenre rámutat, ami érdekes lehet számunkra az adott házzal/lakással kapcsolatban.

Ha tudatosak vagyunk (és egyre fontosabb, hogy azok legyünk!), akkor ez a tanúsítvány aranybánya is lehet. Ugyanis megmutatja, hogy mik a gyenge pontok és mik az erősségek, és ezek mentén fel lehet építeni egy stratégiát, hogyan optimalizáljuk otthonunk energia felhasználását. És ugye nem kell mondanom, hogy ez mennyire fontos, főleg napjainkban.

Nos az Energia Tanúsítványnak létezik egy elektromos változata is: a villamos biztonsági felülvizsgálat. Sajnos ez jelen pillanatban nem kötelező eleme a szerződéskötéseknek. Bár az a faramuci helyzet, hogy jogszabályilag kötelező, bár bizonyos esetekben elhagyható, de mégsem része a szerződéskötésnek.

Vagyis nem kell megcsináltatni. És bár már két éve része a villanyszerelői szakmai berkeknek, végre sikerült megoldani az oktatását is, mégsem része a köztudatnak. Sajnos.

Tudva, hogy ez szintén egy újabb “lehúzás” a sok adó, illeték meg “mittudomén” után, mégis hasznosnak gondolom.

Nagyon sok esetben eladásnál az elektromos felújítást elintézik a kapcsolók, konnektorok, lámpák és esetleg a lakáselosztó cseréjével. Na most ez esetben szinte borítékolható 1-2-3 éven belül egy adott hiba (pláne ha még több új elektromos eszköz bekerül a lakásba).

Ezt lehet megelőzni egy ilyen felülvizsgálattal, ugyanis így egy jegyzőkönyvben rögzítésre kerülnek a hálózat tulajdonságai, és az új tulajdonos is tisztában lesz a megoldandó elektromos feladatokkal. De ha másnem, akkor képbe kerül a falak tartalmával kapcsolatban.

Mert sajnos sok esetben ez nem magától értetődő, hogy erről is érdeklődjünk vásárlás, bérlés esetén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.