Kiéghet a vezeték a falban?

Nemrégiben felmerült ez a kérdés, és egyszerűen nem tudtam megmagyarázni, hogy nem fog. Mármint a vezeték kiégni a falban. Főleg nem egy betonfalban. És főleg nem egy panelban.

És főleg nem a szovjet típusban, ahol meg úgy be vannak “rakva”, hogy néha kiszedni is csuda móka. Szóval hermetikusan lezárva és elzárva nem igazán lesz ott semmi baja. Maximum az idő enné meg.

DE!

Bizony itt is itt a „de”. Merthogy azokon a részeken, ahol ez a csuda vezeték nem a falakban van, hanem a dugaljnál/kapcsolónál, vagy egy kötődobozban (ezekben vannak összekötve a különböző “madzagok”), vagy a lakáselosztónál, na ott alakul ki legtöbbször a hiba forrása.

Az a helyzet, hogy ezek az úgynevezett gyenge pontok, amik az idő előrehaladtával veszítenek eredeti állapotuk minőségéből. És itt alakulnak ki a veszélyforrások is. A nem megfelelő érintkezés okán itt következhet be melegedés, rendellenes működés és akár égés is.

Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk a hálózatunk állapotával. Főleg a mostani időkben, amikor lehetséges, hogy minden eltolódik az elektromos energia felhasználás irányába. Ezért létszükséglet, hogy legyen egy megfelelően felépített és biztonságok hálózatunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az eredeti panel és a villany

Érdekességként gondoltam közzétenni a múlt héten ezt az írást, de sajnos nem mehetünk el szó nélkül mellette. Ezért megérdemel egy hosszabb cikket.

Villany Péter

A LEGNÉPSZERŰBB VIDEÓINK

Érdekes tendenciát figyeltem meg a videómegosztó portálokon: a legnépszerűbb videóink azok, ahol valamit szerelek, szerelünk. Hiába nyomom a legjobb poénokat, hiába mutatnám meg, hogy azért vicces is tud lenni a villanyszerelő élete …