Kiéghet a vezeték a falban?

Nemrégiben felmerült ez a kérdés, és egyszerűen nem tudtam megmagyarázni, hogy nem fog. Mármint a vezeték kiégni a falban. Főleg nem egy betonfalban. És főleg nem egy panelban.

És főleg nem a szovjet típusban, ahol meg úgy be vannak “rakva”, hogy néha kiszedni is csuda móka. Szóval hermetikusan lezárva és elzárva nem igazán lesz ott semmi baja. Maximum az idő enné meg.

DE!

Bizony itt is itt a „de”. Merthogy azokon a részeken, ahol ez a csuda vezeték nem a falakban van, hanem a dugaljnál/kapcsolónál, vagy egy kötődobozban (ezekben vannak összekötve a különböző “madzagok”), vagy a lakáselosztónál, na ott alakul ki legtöbbször a hiba forrása.

Az a helyzet, hogy ezek az úgynevezett gyenge pontok, amik az idő előrehaladtával veszítenek eredeti állapotuk minőségéből. És itt alakulnak ki a veszélyforrások is. A nem megfelelő érintkezés okán itt következhet be melegedés, rendellenes működés és akár égés is.

Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk a hálózatunk állapotával. Főleg a mostani időkben, amikor lehetséges, hogy minden eltolódik az elektromos energia felhasználás irányába. Ezért létszükséglet, hogy legyen egy megfelelően felépített és biztonságok hálózatunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán