Kiéghet a vezeték a falban?

Nemrégiben felmerült ez a kérdés, és egyszerűen nem tudtam megmagyarázni, hogy nem fog. Mármint a vezeték kiégni a falban. Főleg nem egy betonfalban. És főleg nem egy panelban.

És főleg nem a szovjet típusban, ahol meg úgy be vannak “rakva”, hogy néha kiszedni is csuda móka. Szóval hermetikusan lezárva és elzárva nem igazán lesz ott semmi baja. Maximum az idő enné meg.

DE!

Bizony itt is itt a „de”. Merthogy azokon a részeken, ahol ez a csuda vezeték nem a falakban van, hanem a dugaljnál/kapcsolónál, vagy egy kötődobozban (ezekben vannak összekötve a különböző “madzagok”), vagy a lakáselosztónál, na ott alakul ki legtöbbször a hiba forrása.

Az a helyzet, hogy ezek az úgynevezett gyenge pontok, amik az idő előrehaladtával veszítenek eredeti állapotuk minőségéből. És itt alakulnak ki a veszélyforrások is. A nem megfelelő érintkezés okán itt következhet be melegedés, rendellenes működés és akár égés is.

Emiatt fontos, hogy tisztában legyünk a hálózatunk állapotával. Főleg a mostani időkben, amikor lehetséges, hogy minden eltolódik az elektromos energia felhasználás irányába. Ezért létszükséglet, hogy legyen egy megfelelően felépített és biztonságok hálózatunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.