Zűrzavar a villanyszámlán – Rendszerüzemeltető kontra szolgáltató

Zűrzavar a villanyszámlán - rendszerüzemeltető kontra szolgáltató

Gondoltam, nagyon-nagyon egyszerűen tisztába rakjuk ezt a területet. Mert meglepődve tapasztalom, hogy sokan nem tudják, mi van a villany számlájukon. Tényleg egyszerű lesz!

Alapjában véve a számlán szerepel egy energiadíj rész, és egy rendszerhasználati díj rész. A kettőt nem szabad összekeverni, mert az első a ténylegesen elfogyasztott áram díja, míg a másik az áramot oda vivő hálózat fenntartásának az ára.

Ez a gyakorlatban is két külön cég. Az energiakereskedő céggel (így hívják őket) a fogyasztó szerződik és áll kapcsolatban, és különböző területeken különböző a nevük (pl. MVM Next a korábbi ELMŰ helyett).

A másik cég, aki a hálózaton a fizikai (villanyszerelési) munkát végzi és akivel mi, ajánlott szerelők kapcsolatban állunk, szintén területenként különböző néven fut (pl. E.ON az ELMÜ Hálózati Kft helyett, bár ez utóbbinak még ez a neve).

Az utóbbi idők változásainak és átalakulásainak következményeként adódnak kisebb-nagyobb fennakadások. Fogyasztói oldalról kevesebb, ajánlott szerelői oldalról több.

De hát minden kezdet nehéz, minden változás hozott ezen a piacon némi fejetlenséget, ami szépen idővel elcsitult, kialakult.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.