Zűrzavar a villanyszámlán – Rendszerüzemeltető kontra szolgáltató

Zűrzavar a villanyszámlán - rendszerüzemeltető kontra szolgáltató

Gondoltam, nagyon-nagyon egyszerűen tisztába rakjuk ezt a területet. Mert meglepődve tapasztalom, hogy sokan nem tudják, mi van a villany számlájukon. Tényleg egyszerű lesz!

Alapjában véve a számlán szerepel egy energiadíj rész, és egy rendszerhasználati díj rész. A kettőt nem szabad összekeverni, mert az első a ténylegesen elfogyasztott áram díja, míg a másik az áramot oda vivő hálózat fenntartásának az ára.

Ez a gyakorlatban is két külön cég. Az energiakereskedő céggel (így hívják őket) a fogyasztó szerződik és áll kapcsolatban, és különböző területeken különböző a nevük (pl. MVM Next a korábbi ELMŰ helyett).

A másik cég, aki a hálózaton a fizikai (villanyszerelési) munkát végzi és akivel mi, ajánlott szerelők kapcsolatban állunk, szintén területenként különböző néven fut (pl. E.ON az ELMÜ Hálózati Kft helyett, bár ez utóbbinak még ez a neve).

Az utóbbi idők változásainak és átalakulásainak következményeként adódnak kisebb-nagyobb fennakadások. Fogyasztói oldalról kevesebb, ajánlott szerelői oldalról több.

De hát minden kezdet nehéz, minden változás hozott ezen a piacon némi fejetlenséget, ami szépen idővel elcsitult, kialakult.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.