Zűrzavar a villanyszámlán – Rendszerüzemeltető kontra szolgáltató

Zűrzavar a villanyszámlán - rendszerüzemeltető kontra szolgáltató

Gondoltam, nagyon-nagyon egyszerűen tisztába rakjuk ezt a területet. Mert meglepődve tapasztalom, hogy sokan nem tudják, mi van a villany számlájukon. Tényleg egyszerű lesz!

Alapjában véve a számlán szerepel egy energiadíj rész, és egy rendszerhasználati díj rész. A kettőt nem szabad összekeverni, mert az első a ténylegesen elfogyasztott áram díja, míg a másik az áramot oda vivő hálózat fenntartásának az ára.

Ez a gyakorlatban is két külön cég. Az energiakereskedő céggel (így hívják őket) a fogyasztó szerződik és áll kapcsolatban, és különböző területeken különböző a nevük (pl. MVM Next a korábbi ELMŰ helyett).

A másik cég, aki a hálózaton a fizikai (villanyszerelési) munkát végzi és akivel mi, ajánlott szerelők kapcsolatban állunk, szintén területenként különböző néven fut (pl. E.ON az ELMÜ Hálózati Kft helyett, bár ez utóbbinak még ez a neve).

Az utóbbi idők változásainak és átalakulásainak következményeként adódnak kisebb-nagyobb fennakadások. Fogyasztói oldalról kevesebb, ajánlott szerelői oldalról több.

De hát minden kezdet nehéz, minden változás hozott ezen a piacon némi fejetlenséget, ami szépen idővel elcsitult, kialakult.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Mi az a villanyozás, avagy horgász a pácban

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.