Drágább a bab, mint a hús?

Drágább a bab, mint a hús?

A tegnapi írásban leírtam, hogy kb. mi micsoda a villanyszámlán. Természetesen nagyon felületes voltam, mert az két nagyobb (általában kiemelt és összesített) tétel több összetevőből áll. De a lényeg az adott rész.

Időnként aztán előkerül, hogy valaki jobban megnézi a számláját, és elcsodálkozik, hogy a rendszerhasználati díj több, mint az energia díj. Tehát drágább a hálózat, mint az elfogyasztott áram ára.

Ennek több oka is lehet adott esetben (fogyasztási hely, fogyasztási szokások, stb.), de ha logikusan gondolkodunk, akkor érthető: az autó is drágább, mint az üzemanyag. Hiszen valahogy fenn kell tartani a hálózatot, ami az áramot a rendeltetési helyére juttatja, és nem árt azt “néha” fejleszteni sem.

Másrészről pedig, fontos adalék, hogy az áram ára hatóságilag megszabott, fix ár.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)