Drágább a bab, mint a hús?

Drágább a bab, mint a hús?

A tegnapi írásban leírtam, hogy kb. mi micsoda a villanyszámlán. Természetesen nagyon felületes voltam, mert az két nagyobb (általában kiemelt és összesített) tétel több összetevőből áll. De a lényeg az adott rész.

Időnként aztán előkerül, hogy valaki jobban megnézi a számláját, és elcsodálkozik, hogy a rendszerhasználati díj több, mint az energia díj. Tehát drágább a hálózat, mint az elfogyasztott áram ára.

Ennek több oka is lehet adott esetben (fogyasztási hely, fogyasztási szokások, stb.), de ha logikusan gondolkodunk, akkor érthető: az autó is drágább, mint az üzemanyag. Hiszen valahogy fenn kell tartani a hálózatot, ami az áramot a rendeltetési helyére juttatja, és nem árt azt “néha” fejleszteni sem.

Másrészről pedig, fontos adalék, hogy az áram ára hatóságilag megszabott, fix ár.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.