Drágább a bab, mint a hús?

Drágább a bab, mint a hús?

A tegnapi írásban leírtam, hogy kb. mi micsoda a villanyszámlán. Természetesen nagyon felületes voltam, mert az két nagyobb (általában kiemelt és összesített) tétel több összetevőből áll. De a lényeg az adott rész.

Időnként aztán előkerül, hogy valaki jobban megnézi a számláját, és elcsodálkozik, hogy a rendszerhasználati díj több, mint az energia díj. Tehát drágább a hálózat, mint az elfogyasztott áram ára.

Ennek több oka is lehet adott esetben (fogyasztási hely, fogyasztási szokások, stb.), de ha logikusan gondolkodunk, akkor érthető: az autó is drágább, mint az üzemanyag. Hiszen valahogy fenn kell tartani a hálózatot, ami az áramot a rendeltetési helyére juttatja, és nem árt azt “néha” fejleszteni sem.

Másrészről pedig, fontos adalék, hogy az áram ára hatóságilag megszabott, fix ár.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.