Drágább a bab, mint a hús?

Drágább a bab, mint a hús?

A tegnapi írásban leírtam, hogy kb. mi micsoda a villanyszámlán. Természetesen nagyon felületes voltam, mert az két nagyobb (általában kiemelt és összesített) tétel több összetevőből áll. De a lényeg az adott rész.

Időnként aztán előkerül, hogy valaki jobban megnézi a számláját, és elcsodálkozik, hogy a rendszerhasználati díj több, mint az energia díj. Tehát drágább a hálózat, mint az elfogyasztott áram ára.

Ennek több oka is lehet adott esetben (fogyasztási hely, fogyasztási szokások, stb.), de ha logikusan gondolkodunk, akkor érthető: az autó is drágább, mint az üzemanyag. Hiszen valahogy fenn kell tartani a hálózatot, ami az áramot a rendeltetési helyére juttatja, és nem árt azt “néha” fejleszteni sem.

Másrészről pedig, fontos adalék, hogy az áram ára hatóságilag megszabott, fix ár.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.