Várható-e villamosenergia áremelés?

Nem célom politizálni, és egyik vagy másik vagy bármilyen oldalt megítélni. Egyszerűen objektíven kell látni, hogy mi is zajlik jelenleg a villamosenergia piacán. Már csak azért is, mert a termeléstől kezdve az elosztáson át nagyon sok minden változni fog az elkövetkezendő időkben.

Azt tapasztalom, hogy minden mindennel összefügg, és nagyon nehéz objektíven (tárgyilagosan) megítélni bármilyen szituációt. Főleg egy olyan területen, ahol nagyon sok érdek feszül egymásnak. És az energiatermelés tipikusan egy ilyen terület.

Pláne napjainkban, amikor a zöldülés nevében a karbon kibocsátás csökkentése a cél (egyszerűbben: a széndioxid kibocsátás visszafogása a klímavédelem érdekében).

Ezt “legegyszerűbben” a villamosenergia termelés átalakításával lehet elérni. (Inkább úgy fogalmaznék, hogy ehhez tudnak gyorsan és könnyen hozzányúlni első körben, aminek látványos a hatása.)

Nagyon tömören és egyszerűen: visszafogjuk (megszüntetjük) a szén- és gázerőművek termelését, és nyitunk a megújuló erőforrások felé (nálunk elsősorban napenergia). Ez alapból egy lassabb átmenet, mert több tényezőt szükséges összehangolni hozzá. A körülmények azonban felgyorsították ezt, ami komolyabb beruházásokhoz vezet, és emellett sajnos a nyersanyagok árai is emelkedtek.

Ezek összességében oda vezetnek, hogy a villamos áram ára is emelkedik. Mivel az áramot piacon, pontosabban tőzsdén lehet beszerezni, az árát is a piac befolyásolja. Ezért ki van téve a folyamatos változásnak, de ugyanúgy, ahogyan emelkedhet, ugyanúgy csökkenthet is.

Jelenleg nálunk a hatósági fixált ár bevezetésével az átlagos fogyasztók (és a kisvállalkozások bizonyos feltételek esetén) “védve” vannak a piaci folyamatok okozta sokkoktól. Hogy ez jó-e, és bejön-e (különböző hatások végett visszaesik-e az áram ára) októberig, az majd kiderül.

Mindenesetre innen nézve kicsit hazárdírozásnak tűnik a dolog, mert a különbséget valakinek, valamiből azért csak fizetni kell majd. Jelenleg – eléggé változó környezetben és komolyabb napi ingadozásban – de átlagban 88 Ft/kWh az ár a tőzsdén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.