Várható-e villamosenergia áremelés?

Nem célom politizálni, és egyik vagy másik vagy bármilyen oldalt megítélni. Egyszerűen objektíven kell látni, hogy mi is zajlik jelenleg a villamosenergia piacán. Már csak azért is, mert a termeléstől kezdve az elosztáson át nagyon sok minden változni fog az elkövetkezendő időkben.

Azt tapasztalom, hogy minden mindennel összefügg, és nagyon nehéz objektíven (tárgyilagosan) megítélni bármilyen szituációt. Főleg egy olyan területen, ahol nagyon sok érdek feszül egymásnak. És az energiatermelés tipikusan egy ilyen terület.

Pláne napjainkban, amikor a zöldülés nevében a karbon kibocsátás csökkentése a cél (egyszerűbben: a széndioxid kibocsátás visszafogása a klímavédelem érdekében).

Ezt “legegyszerűbben” a villamosenergia termelés átalakításával lehet elérni. (Inkább úgy fogalmaznék, hogy ehhez tudnak gyorsan és könnyen hozzányúlni első körben, aminek látványos a hatása.)

Nagyon tömören és egyszerűen: visszafogjuk (megszüntetjük) a szén- és gázerőművek termelését, és nyitunk a megújuló erőforrások felé (nálunk elsősorban napenergia). Ez alapból egy lassabb átmenet, mert több tényezőt szükséges összehangolni hozzá. A körülmények azonban felgyorsították ezt, ami komolyabb beruházásokhoz vezet, és emellett sajnos a nyersanyagok árai is emelkedtek.

Ezek összességében oda vezetnek, hogy a villamos áram ára is emelkedik. Mivel az áramot piacon, pontosabban tőzsdén lehet beszerezni, az árát is a piac befolyásolja. Ezért ki van téve a folyamatos változásnak, de ugyanúgy, ahogyan emelkedhet, ugyanúgy csökkenthet is.

Jelenleg nálunk a hatósági fixált ár bevezetésével az átlagos fogyasztók (és a kisvállalkozások bizonyos feltételek esetén) “védve” vannak a piaci folyamatok okozta sokkoktól. Hogy ez jó-e, és bejön-e (különböző hatások végett visszaesik-e az áram ára) októberig, az majd kiderül.

Mindenesetre innen nézve kicsit hazárdírozásnak tűnik a dolog, mert a különbséget valakinek, valamiből azért csak fizetni kell majd. Jelenleg – eléggé változó környezetben és komolyabb napi ingadozásban – de átlagban 88 Ft/kWh az ár a tőzsdén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.