Várható-e villamosenergia áremelés?

Nem célom politizálni, és egyik vagy másik vagy bármilyen oldalt megítélni. Egyszerűen objektíven kell látni, hogy mi is zajlik jelenleg a villamosenergia piacán. Már csak azért is, mert a termeléstől kezdve az elosztáson át nagyon sok minden változni fog az elkövetkezendő időkben.

Azt tapasztalom, hogy minden mindennel összefügg, és nagyon nehéz objektíven (tárgyilagosan) megítélni bármilyen szituációt. Főleg egy olyan területen, ahol nagyon sok érdek feszül egymásnak. És az energiatermelés tipikusan egy ilyen terület.

Pláne napjainkban, amikor a zöldülés nevében a karbon kibocsátás csökkentése a cél (egyszerűbben: a széndioxid kibocsátás visszafogása a klímavédelem érdekében).

Ezt “legegyszerűbben” a villamosenergia termelés átalakításával lehet elérni. (Inkább úgy fogalmaznék, hogy ehhez tudnak gyorsan és könnyen hozzányúlni első körben, aminek látványos a hatása.)

Nagyon tömören és egyszerűen: visszafogjuk (megszüntetjük) a szén- és gázerőművek termelését, és nyitunk a megújuló erőforrások felé (nálunk elsősorban napenergia). Ez alapból egy lassabb átmenet, mert több tényezőt szükséges összehangolni hozzá. A körülmények azonban felgyorsították ezt, ami komolyabb beruházásokhoz vezet, és emellett sajnos a nyersanyagok árai is emelkedtek.

Ezek összességében oda vezetnek, hogy a villamos áram ára is emelkedik. Mivel az áramot piacon, pontosabban tőzsdén lehet beszerezni, az árát is a piac befolyásolja. Ezért ki van téve a folyamatos változásnak, de ugyanúgy, ahogyan emelkedhet, ugyanúgy csökkenthet is.

Jelenleg nálunk a hatósági fixált ár bevezetésével az átlagos fogyasztók (és a kisvállalkozások bizonyos feltételek esetén) “védve” vannak a piaci folyamatok okozta sokkoktól. Hogy ez jó-e, és bejön-e (különböző hatások végett visszaesik-e az áram ára) októberig, az majd kiderül.

Mindenesetre innen nézve kicsit hazárdírozásnak tűnik a dolog, mert a különbséget valakinek, valamiből azért csak fizetni kell majd. Jelenleg – eléggé változó környezetben és komolyabb napi ingadozásban – de átlagban 88 Ft/kWh az ár a tőzsdén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.