Van, aki kincset keres, mi vártúrán az elektromos hálózatok után kutatunk

Van, aki kincset keres, mi vártúrán az elektromos hálózatok után kutatunk

Sok embernek még nem meséltem, de imádom a várakat. Amikor csak tehetem, nyaralás alatt 1-2 várat, vagy várromot megnézünk. Meglepő, hogy mennyi vár, illetve várat magán hordozó magaslat van idehaza.

Sokat nem lehet tudni róluk, átfogó kutatás vagy komolyabb régészeti feltárás a szűkös kapacitások miatt nem valósult meg. Nekem van erről egy elképzelésem, de ezt hosszú lenne leírni.

De visszatérve a várakhoz: sok helyen megjelentek korábban a kincskeresők, akik fémdetektorokkal, vagy a hagyományos “ássunk gödröt, oszt majd lesz valami” elven próbáltak kincset találni.

Mi magunk nem ezért látogatjuk a várakat. Bár kimondottan vonz az ódon kőfalak robosztus világa, és az elképzelt középkori életvitel. Igazán érdekes megoldásokat lehet látni az elektromosság terén. Amikor két korszakot (“feszültségmentes” és “feszültség alatti” időszak) próbálnak autentikusan összehozni.

Vannak vicces és vannak okos megoldások. Vannak szép és vannak szinte életveszélyes megoldások. Vannak gyönyörű kiemelések és vannak túlzó megjelenítések. Villanyszerelő szemmel izgalmas néha visszatérni 1-2-3 év múlva is akár, hogy mi változott. Erről idén több videót is készítünk.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.