Van, aki kincset keres, mi vártúrán az elektromos hálózatok után kutatunk

Van, aki kincset keres, mi vártúrán az elektromos hálózatok után kutatunk

Sok embernek még nem meséltem, de imádom a várakat. Amikor csak tehetem, nyaralás alatt 1-2 várat, vagy várromot megnézünk. Meglepő, hogy mennyi vár, illetve várat magán hordozó magaslat van idehaza.

Sokat nem lehet tudni róluk, átfogó kutatás vagy komolyabb régészeti feltárás a szűkös kapacitások miatt nem valósult meg. Nekem van erről egy elképzelésem, de ezt hosszú lenne leírni.

De visszatérve a várakhoz: sok helyen megjelentek korábban a kincskeresők, akik fémdetektorokkal, vagy a hagyományos “ássunk gödröt, oszt majd lesz valami” elven próbáltak kincset találni.

Mi magunk nem ezért látogatjuk a várakat. Bár kimondottan vonz az ódon kőfalak robosztus világa, és az elképzelt középkori életvitel. Igazán érdekes megoldásokat lehet látni az elektromosság terén. Amikor két korszakot (“feszültségmentes” és “feszültség alatti” időszak) próbálnak autentikusan összehozni.

Vannak vicces és vannak okos megoldások. Vannak szép és vannak szinte életveszélyes megoldások. Vannak gyönyörű kiemelések és vannak túlzó megjelenítések. Villanyszerelő szemmel izgalmas néha visszatérni 1-2-3 év múlva is akár, hogy mi változott. Erről idén több videót is készítünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.