Van, aki kincset keres, mi vártúrán az elektromos hálózatok után kutatunk

Van, aki kincset keres, mi vártúrán az elektromos hálózatok után kutatunk

Sok embernek még nem meséltem, de imádom a várakat. Amikor csak tehetem, nyaralás alatt 1-2 várat, vagy várromot megnézünk. Meglepő, hogy mennyi vár, illetve várat magán hordozó magaslat van idehaza.

Sokat nem lehet tudni róluk, átfogó kutatás vagy komolyabb régészeti feltárás a szűkös kapacitások miatt nem valósult meg. Nekem van erről egy elképzelésem, de ezt hosszú lenne leírni.

De visszatérve a várakhoz: sok helyen megjelentek korábban a kincskeresők, akik fémdetektorokkal, vagy a hagyományos “ássunk gödröt, oszt majd lesz valami” elven próbáltak kincset találni.

Mi magunk nem ezért látogatjuk a várakat. Bár kimondottan vonz az ódon kőfalak robosztus világa, és az elképzelt középkori életvitel. Igazán érdekes megoldásokat lehet látni az elektromosság terén. Amikor két korszakot (“feszültségmentes” és “feszültség alatti” időszak) próbálnak autentikusan összehozni.

Vannak vicces és vannak okos megoldások. Vannak szép és vannak szinte életveszélyes megoldások. Vannak gyönyörű kiemelések és vannak túlzó megjelenítések. Villanyszerelő szemmel izgalmas néha visszatérni 1-2-3 év múlva is akár, hogy mi változott. Erről idén több videót is készítünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán