Tiszta udvar, rendes ház

Egy időben sok-sok ilyen felirattal találkoztam különböző stílusú családi házak esetében. Voltak ebben szebbek és jól karbantartottak, és voltak… hát hogy is mondjam…

Mondjuk ki vagyok én, hogy ezt megítéljem? Erre a szituációra is igaz: mindenki először saját háza táján sepregessen. Kivéve a villanyszerelőt, ő néha más háza táján is sepreget. Mi meg különösen: más lakása táján sepregetünk.

Kettős a nyomás: egyrészt a lakásban keletkezett port és piszkot nem szabad kivinnünk a folyosóra. Illetve hát ki szabad, de az egész folyosót feltakarítani az komoly feladat. Másrészt a munkakörnyezet tisztasága elsődleges fontosságú.

Egy pici “kavics”, rálépsz, elcsúszol rajta, pici PUFF, már kész is a baj. Egy falból kiszedett régi vezeték széthagyva – belegabalyodsz, elesel, PUFF és kész a baj. És még számtalan ilyen lehetőséget tudnék mondani.

Emiatt minden munkafázis után szabályozva van, hogy mennyire és milyen módon szükséges kitakarítani. Ez egyszerűen elemi érdek. A fontosságát sokáig nem vettem tudatosan számításba. Csak amikor láttam, hogy ha bent rend van, kint is rend van, mármint a folyosó is tisztább marad, akkor kezdtem el vele komolyabban foglalkozni.

Igen, be kell látnom, hogy ez már olyan szőrszálhasogatásnak hat. És néha valóban sok időt elvesz. És azt is megértem, ha valaki azt mondja: “hogy majd a végén”. Megértem, de meg nem engedem.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.