Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Több oka is van, amit saját tapasztalatom alapján ismertem meg, és jobbnak láttam kiterjeszteni a kollégákra is. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy valaki nem szereti a hangokat a fejében. Sajnos ilyenkor az derült ki, hogy emiatt hosszú távon bizton nem fogunk tudni együtt dolgozni.

Szóval az első és legfontosabb dolog a koncentráció.

Még a kezdetek kezdetén nem feltétlen volt olyan nagyon tudatos minden. Vagy inkább úgy kell fogalmaznom, hogy nem az én tudatosságom volt benne. Ilyenkor az egyes részletekre annyira kellett összpontosítanom, hogy a zene vagy rádió egyszerűen lehetetlenné tette. Hibák jelezték ezt, amik a figyelmetlenségre voltak visszavezethetők.

A rádió volt az igazi rákfeném, nem megbántva sem az ott dolgozókat, sem azokat, akik szeretik. Én egyszerűen rosszul voltam tőle. Ugyanazok a zenék, ugyanazok a negatív hírek félóránként. Esküszöm, rosszul éreztem magam fizikailag, és estére kimerültebb és ingerültebb is voltam.

Hogy azért ne legyen teljesen unalmas a csend, megpróbáltuk a stand up előadókat hallgatni. Háááát… Ez volt az igazi katasztrófa! Nagyjából 10 perc, negyed óra múlva mindenki megállt a munkája közben, mert hallgatni kellett, és röhögni rajta.

Az utolsó próbálkozásunk is kudarcba fulladt. Sokat olvastam a klasszikus zene jótékony hatásáról, mind a munkára, mind az életvitelre. Bevezettük, jó is volt, érezni lehetett a chillt (chill = nyugis hangulatba van, lazulgat). De mikor már délelőtt 10-kor mindenki ásítozott, és belassult a meló, akkor be kellett látnom, hogy valami baj van. Bizony az a helyzet, ezt csak később olvastam, hogy pl. a 16 ütemes barokk zene segíti legjobban a meditációt.

Szóval, egy szó mint száz, ahogyan a pólón is van: ha táncolok kapcsold le a biztosítékot, mert mi nem hallgatunk zenét!

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.