Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Több oka is van, amit saját tapasztalatom alapján ismertem meg, és jobbnak láttam kiterjeszteni a kollégákra is. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy valaki nem szereti a hangokat a fejében. Sajnos ilyenkor az derült ki, hogy emiatt hosszú távon bizton nem fogunk tudni együtt dolgozni.

Szóval az első és legfontosabb dolog a koncentráció.

Még a kezdetek kezdetén nem feltétlen volt olyan nagyon tudatos minden. Vagy inkább úgy kell fogalmaznom, hogy nem az én tudatosságom volt benne. Ilyenkor az egyes részletekre annyira kellett összpontosítanom, hogy a zene vagy rádió egyszerűen lehetetlenné tette. Hibák jelezték ezt, amik a figyelmetlenségre voltak visszavezethetők.

A rádió volt az igazi rákfeném, nem megbántva sem az ott dolgozókat, sem azokat, akik szeretik. Én egyszerűen rosszul voltam tőle. Ugyanazok a zenék, ugyanazok a negatív hírek félóránként. Esküszöm, rosszul éreztem magam fizikailag, és estére kimerültebb és ingerültebb is voltam.

Hogy azért ne legyen teljesen unalmas a csend, megpróbáltuk a stand up előadókat hallgatni. Háááát… Ez volt az igazi katasztrófa! Nagyjából 10 perc, negyed óra múlva mindenki megállt a munkája közben, mert hallgatni kellett, és röhögni rajta.

Az utolsó próbálkozásunk is kudarcba fulladt. Sokat olvastam a klasszikus zene jótékony hatásáról, mind a munkára, mind az életvitelre. Bevezettük, jó is volt, érezni lehetett a chillt (chill = nyugis hangulatba van, lazulgat). De mikor már délelőtt 10-kor mindenki ásítozott, és belassult a meló, akkor be kellett látnom, hogy valami baj van. Bizony az a helyzet, ezt csak később olvastam, hogy pl. a 16 ütemes barokk zene segíti legjobban a meditációt.

Szóval, egy szó mint száz, ahogyan a pólón is van: ha táncolok kapcsold le a biztosítékot, mert mi nem hallgatunk zenét!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.