Szuper az új konyha! De nem működik a sütő!

Szuper az új konyha! De nem működik a sütő!

A felújítási támogatásokkal kapcsolatban, ahogy a híres filmben is elhangzik: a nemzetközi helyzet fokozódik. Megérkezett az eddigi legdurvább telefonhívásom. Megosztom veletek, mert tanulságnak sem utolsó.

Egy kedves női hang köszöntött a telefon másik oldalán pontban reggel 8 órakor. (Imádom azt, amikor valaki tiszteletben tartja a munkakezdést, bár mondjuk én magam jóval korábban kelek.) Bemutatkozott, talán még a címet is mondta, de rögtön bele is vágott a közepébe.

Kicsi kétségbeesést véltem felfedezni a hangján, de ez elsőre nem jelent semmit. Elmondta, hogy most újíttatta fel a konyháját a panel lakásában, és megérkeztek az asztalosok. Át is adná telefonon a vezetőjüket nekem, lennének kérdései, én biztosan tudom a válaszokat.

Mindez olyan gyorsan történt: már az asztalos mutatkozott be (tiltakozni, vagy kérdezni esélyem sem volt). Ő se magyarázkodott sokat, egyből kérdezett: hol a dugalja a sütőnek? És a mosogatógépnek? Ő itt egy dobozt lát, és ebben szigeteletlenül alumínium vezeték van, de még nem mert hozzányúlni. És hogy ez az-e, mert a tulajdonos hölgy erre gondolt. És (jogos) felháborodással a hangjában elindult a kérdés áradat:

Hogy én ezt komolyan gondoltam-e, hogy erre nekik kéne rácsatlakoztatni az összes eszközt? Az nem a villanyszerelő dolga? Alapvetően talán megoldaná, de ezt itt most hogy csinálja? Merthogy ez itt már körbe van csempézve, és ez itt van a pult kellős közepén?

Hogy gondoltam, hogy vigye innen le a pult alá a vezetéket? És tényleg biztos az, hogy ez a vékonynak tűnő alumínium vezeték el fog bírni ennyi mindent? De tényleg, hogy gondoltam, hogy kerül ez a pult alá? Hogy lehet itt hagyni szigeteletlenül a vezetéket? Milyen villanyszerelő az ilyen? Villanyszerelő egyáltalán?

Ha igazat akarok mondani, egy kicsit lefagytam, és azon járt az eszem, hogy hol voltam én felmérni, ahol aztán nem én dolgoztam, de véletlenül engem hívhattak (ilyen már történt korábban). Mivel amúgy is ezen gondolkoztam, az asztalos még mondta a magáét, eltelt 2-3 perc, mire szóhoz jutottam.

Kiderült, hogy engem csak azért hívtak, mert a tulajdonos azt gondolta, hogy panel specialista villanyszerelő lévén biztosan tudom, hogy hol van a konnektor a mosogatógépnek meg a sütőnek. Az asztalos meg azt hitte, hogy én szereltem a villanyt, ezért kéne tudnom.

Végül megbeszéltük, hogy rakja össze a konyhát nyugodtan, én pedig 1-2 héten belül felmérem, hogy mit lehet csinálni, tudunk-e áramot “csiholni” a gépeknek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.