Szívás az elszívás? – 2. rész

A lakásfelmérések alkalmával mindig eljutunk arra a pontra, amikor a konyhában a főzőlap feletti elszívásra terelődik a szó. A tapasztalat azt mutatja, hogy azért az emberek 80%-a szerencsére tisztában van azzal, hogy egy panelban a központi elszívó mit is jelent.

A konyha esetén ugye egyértelműen a szag elszívásáról beszélhetünk. Ez alól kivétel az olyan típusú lakás, ahol a főzés gázzal van megoldva, és a konyhának nincs ablaka. Itt a központi elszívásnak értelemszerűen még nagyobb a jelentősége.

A panellakásban a központi elszívó úgy van kitalálva, hogy adott esetben elszívja a levegőt a konyhából. Hogy működik-e, azt azért érdemes egyeztetni a gondnokkal, társasház kezelővel (attól függ, hogyan hívják). Ugyanis jó pár éve sok esetben történtek különböző balesetek.

A konyhai elszívók általánosságban, ha nem is külön strangban, de külön csőbe “torkollnak”. Ez bizonyosan azt jelenti, hogy tele van lerakódott porral, kosszal és az eddig is bekerülő zsíros-olajos egyéb lerakódásokkal. Ez alapból is egy igen komoly tűzforrás. Szerencsére sok helyen már kitisztították őket.

Ha ezekbe a csövekbe a forró olaj gőzt gyorsan még bele is pumpáljuk, akkor szerencsétlen esetben ez pillanatok alatt be is gyullad. Sajnos ebből voltak komoly problémák, és egy időszakban elmondható volt, hogy a panellakások tüzei 70%-ban ily módon keletkeztek.

A Katasztrófavédelem egy-egy bejelentés alkalmával nagyon szigorúan vizsgálja az ilyen szituációkat, és sajnos nem egy esetben szándékos tűzokozás a “tényállás”. Ugyanakkor jó tudni, hogy van azért megoldás, nem kell feltétlen lemondanunk a tűzhely feletti szagelszívó áldásos hatásáról.

Több lakástípus esetén megtalálható alapból egy szellőző, amin keresztül kivezetés megoldható. Illetve a mai modern gépek esetén, az úgynevezett szénszűrős elszívók már nagyon jó hatékonysággal tisztítják a forró levegőt. Bár hátrányuk, hogy viszonylag sűrűn kell bennük szűrőt cserélni.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.