A teljesítménybővítésről egyszerűen

Felmerült az igény, hogy próbáljam meg nagyon egyszerűen leírni, hogy mi is az a teljesítménybővítés. Állok elébe, bár lehet, hogy aki jobban ért hozzá, annak azért szúrja majd a szemét.

Nos a fogyasztásmérő népies nevén villanyóra – tábláján 1, 2 vagy 3 darab kismegszakító (hivatalos nevén szolgáltatói áramkorlátozó) van felszerelve. Ezek célja az, hogy önműködőn kikapcsoljanak, ha a lakás fővezetéke tűzveszélyes hőmérsékletre melegedne, a megengedettnél több készülék bekapcsolása vagy rövidzárlat esetén.

Az ezekre a kismegszakítókra ráírt szám jelzi azt, hogy hány ampert fogyaszthatunk. Több jelzés is található rajta, mi általában egy 2 jegyű számot keresünk, ami előtt elképzelhető egy „C” vagy „B” betű. Tulajdonképpen a teljesítménybővítés ennek a számnak a növelése a kívánt értékre.

Honnan tudhatom, hogy kell-e ez nekem?

A háztartási készülékek teljesítménye viszont általában wattban van megadva, feltüntetve. Egyszerre csak annyi gépet kapcsolhatunk be, hogy ezek watt-értékeinek összege ne haladja meg a fogyasztásmérő melletti kismegszakítón lévő szám 230-szorosát.

Ha mégis többet kapcsolnánk be, akkor egy kis idő múlva ez a kisautomata önműködően lekapcsol. Néhány készülék kikapcsolása után (vagy extrémebb esetben némi hűlési idő elteltével) a rajta lévő, lefelé mutató kallantyúját felfelé állásba helyezve visszakapcsolható.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.