Szívás az elszívás? – 1. rész

A lakásfelmérések alkalmával mindig eljutunk arra a pontra, amikor a fürdőben, wcben, illetve a konyhában az elszívásra terelődik a szó. Alapvetően a különböző helyiségekben más és más az elszívás funkciója.

Míg a fürdőben a pára elszívása lenne a fő funkció, addig a mellékhelyiség és a konyha esetén a szag elszívásról beszélhetünk. És ez utóbbi kettő is eltérő kialakítással és módokon történik. Panellakások esetén pedig ez egy teljesen különállóan kezelendő jelenség.

A panelokban a központi elszívó úgy van kitalálva, hogy elszívja a levegőt a wcből/fürdőből/konyhából. Hogy egyben van-e a konyha és a fürdő-wc, illetve működik-e a központi elszívó, az egy másik kérdés.

De minden esetben érdemes egyeztetni erről a gondnokkal. Ugyanis jó pár éve több baleset/tűzeset is volt a nem megfelelő elszívás okán. Ezért a legtöbb paneltömbben erre külön figyelnek/figyeltek, vagy ha eddig nem tették, akkor előbb-utóbb a rendszeres katasztrófavédelmi ellenőrzéseken felhívják majd a figyelmet erre.

Működő elszívóknál szagelszívót/páraelszívót belevezetni nem túl célszerű, mert azzal gyakorlatilag átpumpálható másokhoz a szag/pára. A szagelszívó ugyanis erősebben “tolja” bele a levegőt a csőbe, mint amilyen erősen a központi elszív, ezzel is megtörve az úgynevezett kürtőhatást.

Ezért van pl. „lyuk” alul az eredeti házgyári ajtókon. Ha teli ajtóra cserélődik a wc/fürdő ajtaja, akkor nem tud a lakásból “berántani” oda levegőt, magyarán akkor a wc-ben fixálódik a szag, a fürdőben meg a pára. Igazán akkor lesz ez a maximumon, ha még ajtószigetelés is kerül körben a keretre, mondván „ne is jöjjön ki a szag”.

Sajnos tapasztalat az is, hogy az elszívók, a nem megfelelő beépítés miatt, ha nem is rögtön, de egy idő után “csörögnek-csattognak”. Ez már nem csak a tulajdonost fogja zavarni, hanem adott esetben a szint-szomszédokat is. Ilyenkor egy-egy bejelentés, és hopp, már szerelhető is le az elszívó ventilátor.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.