Szívás az elszívás? – 1. rész

A lakásfelmérések alkalmával mindig eljutunk arra a pontra, amikor a fürdőben, wcben, illetve a konyhában az elszívásra terelődik a szó. Alapvetően a különböző helyiségekben más és más az elszívás funkciója.

Míg a fürdőben a pára elszívása lenne a fő funkció, addig a mellékhelyiség és a konyha esetén a szag elszívásról beszélhetünk. És ez utóbbi kettő is eltérő kialakítással és módokon történik. Panellakások esetén pedig ez egy teljesen különállóan kezelendő jelenség.

A panelokban a központi elszívó úgy van kitalálva, hogy elszívja a levegőt a wcből/fürdőből/konyhából. Hogy egyben van-e a konyha és a fürdő-wc, illetve működik-e a központi elszívó, az egy másik kérdés.

De minden esetben érdemes egyeztetni erről a gondnokkal. Ugyanis jó pár éve több baleset/tűzeset is volt a nem megfelelő elszívás okán. Ezért a legtöbb paneltömbben erre külön figyelnek/figyeltek, vagy ha eddig nem tették, akkor előbb-utóbb a rendszeres katasztrófavédelmi ellenőrzéseken felhívják majd a figyelmet erre.

Működő elszívóknál szagelszívót/páraelszívót belevezetni nem túl célszerű, mert azzal gyakorlatilag átpumpálható másokhoz a szag/pára. A szagelszívó ugyanis erősebben “tolja” bele a levegőt a csőbe, mint amilyen erősen a központi elszív, ezzel is megtörve az úgynevezett kürtőhatást.

Ezért van pl. „lyuk” alul az eredeti házgyári ajtókon. Ha teli ajtóra cserélődik a wc/fürdő ajtaja, akkor nem tud a lakásból “berántani” oda levegőt, magyarán akkor a wc-ben fixálódik a szag, a fürdőben meg a pára. Igazán akkor lesz ez a maximumon, ha még ajtószigetelés is kerül körben a keretre, mondván „ne is jöjjön ki a szag”.

Sajnos tapasztalat az is, hogy az elszívók, a nem megfelelő beépítés miatt, ha nem is rögtön, de egy idő után “csörögnek-csattognak”. Ez már nem csak a tulajdonost fogja zavarni, hanem adott esetben a szint-szomszédokat is. Ilyenkor egy-egy bejelentés, és hopp, már szerelhető is le az elszívó ventilátor.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Könyv nélkül tudni?

Persze mondhatnád, hogy egy jó könyvet nehéz letenni. Ugyanakkor tudnod kell, hogy az én kedvelt regényeim a régi szakmai könyvek. Több oka is van annak, hogy szeretem őket, de az egyik mindenképpen az, hogy szeretem a ‘70-es és ‘80-as évek villanyszerelését.

Villany Péter

„Csinálok statisztikát, magyar módra”

Egyik kedvenc “idézetem” és jelenetem Hofi Gézától, ami a ‘Disznó mennyit fog fialni’ címmel található meg könnyedén. “Há’ szűzmáriaidesanyám […] ez a nyüves disznó 10-et fialt, mikor 14 a terv […]. Jajj mi’ csináljak, mer’ malacot nem tudok, […], hát akkor csinálok statisztikát… magyar módra.”

Villany Péter

A panel a legolcsóbb albérlet

A napokban olvastam erről, és mindig érdeklődve figyelem az árak változását. Mind az eladások, mind a kiadások esetén. Az ingatlanpiaci folyamatok alakulása ugyanis egy adott ponton a mi tevékenységünket is befolyásolja, egy vásárolt panellakás esetén ugyanis nagy az esély arra, hogy az elektromos hálózatot is fel kell újítani.