Könyv nélkül tudni?

Imádom a könyveket. Sajnos vannak olyan időszakok az életemben, amikor nem jutok el odáig, hogy olvassak. Illetve, ha el is jutok odáig, akkor nagyjából az első oldal közepénél lebukik a fejem, és elalszom. Ismerős?

Persze mondhatnád, hogy egy jó könyvet nehéz letenni. Ugyanakkor tudnod kell, hogy az én kedvelt regényeim a régi szakmai könyvek. Több oka is van annak, hogy szeretem őket, de az egyik mindenképpen az, hogy szeretem a ‘70-es és ‘80-as évek villanyszerelését.

Valószínűleg azért is, mert panelekkel foglalkozva sokszor találkozom ezekkel. Valamikor úgy 7-8 évvel ezelőtt valamilyen okból kifolyólag – azt hiszem javítási munka során – szükségem volt információra egy adott témát illetően. A google nem volt segítségemre, és a kollégák is csak nézegették a dolgot, de előbbre nem jutottunk.

Különböző csoportokban és fórumokon már akkor is egymásnak homlokegyenest ellentmondó információk sodortak egyre messzebb a céltól. És hát bevallom akkor éreztem meg először azt, hogy ez mennyire szerteágazó szakma. Mennyi mindent kell tudnunk, minimálisan olyan szinten, hogy hol nézzünk utána.

Egy véletlen folytán a szerencse segített, bár életveszélyben addig sem volt senki sem. Feleségem édesapjának (aki apósom ugye) a barátjának egykori villanyszerelő könyvében akadtam rá a megoldásra, egy dőlt betűs leírás formájában.

Megdöbbentett, hogy amivel én foglalkozom nap mint nap, ott mennyire fontos a régi szerelések “mozgatórugóit” ismerni. És bár az alapok ugyanazok, vagy nagyon minimálisan változnak csak, a ráépülő és egyre mélyülő tudást csak folyamatos tanulással, ismeretszerzéssel lehet fenntartani.

És hogy mennyit is érnek ezek a könyvek? Tippeljetek, hogy a kezemben lévők körül melyik a legdrágább és mennyibe kerül?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

„Csinálok statisztikát, magyar módra”

Egyik kedvenc “idézetem” és jelenetem Hofi Gézától, ami a ‘Disznó mennyit fog fialni’ címmel található meg könnyedén. “Há’ szűzmáriaidesanyám […] ez a nyüves disznó 10-et fialt, mikor 14 a terv […]. Jajj mi’ csináljak, mer’ malacot nem tudok, […], hát akkor csinálok statisztikát… magyar módra.”

Villany Péter

A panel a legolcsóbb albérlet

A napokban olvastam erről, és mindig érdeklődve figyelem az árak változását. Mind az eladások, mind a kiadások esetén. Az ingatlanpiaci folyamatok alakulása ugyanis egy adott ponton a mi tevékenységünket is befolyásolja, egy vásárolt panellakás esetén ugyanis nagy az esély arra, hogy az elektromos hálózatot is fel kell újítani.

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.