Könyv nélkül tudni?

Imádom a könyveket. Sajnos vannak olyan időszakok az életemben, amikor nem jutok el odáig, hogy olvassak. Illetve, ha el is jutok odáig, akkor nagyjából az első oldal közepénél lebukik a fejem, és elalszom. Ismerős?

Persze mondhatnád, hogy egy jó könyvet nehéz letenni. Ugyanakkor tudnod kell, hogy az én kedvelt regényeim a régi szakmai könyvek. Több oka is van annak, hogy szeretem őket, de az egyik mindenképpen az, hogy szeretem a ‘70-es és ‘80-as évek villanyszerelését.

Valószínűleg azért is, mert panelekkel foglalkozva sokszor találkozom ezekkel. Valamikor úgy 7-8 évvel ezelőtt valamilyen okból kifolyólag – azt hiszem javítási munka során – szükségem volt információra egy adott témát illetően. A google nem volt segítségemre, és a kollégák is csak nézegették a dolgot, de előbbre nem jutottunk.

Különböző csoportokban és fórumokon már akkor is egymásnak homlokegyenest ellentmondó információk sodortak egyre messzebb a céltól. És hát bevallom akkor éreztem meg először azt, hogy ez mennyire szerteágazó szakma. Mennyi mindent kell tudnunk, minimálisan olyan szinten, hogy hol nézzünk utána.

Egy véletlen folytán a szerencse segített, bár életveszélyben addig sem volt senki sem. Feleségem édesapjának (aki apósom ugye) a barátjának egykori villanyszerelő könyvében akadtam rá a megoldásra, egy dőlt betűs leírás formájában.

Megdöbbentett, hogy amivel én foglalkozom nap mint nap, ott mennyire fontos a régi szerelések “mozgatórugóit” ismerni. És bár az alapok ugyanazok, vagy nagyon minimálisan változnak csak, a ráépülő és egyre mélyülő tudást csak folyamatos tanulással, ismeretszerzéssel lehet fenntartani.

És hogy mennyit is érnek ezek a könyvek? Tippeljetek, hogy a kezemben lévők körül melyik a legdrágább és mennyibe kerül?

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.