Segítség! Szökik az áram!

Tipikus eset a mostani. Úgy érzem és úgy is gondolom, hogy félve a lehetséges tetemes költségektől, sokan egészen addig nem hívnak szakembert, amíg már olyan mértékű a probléma, hogy az olcsón kezelhetetlen.

– Mikor kezdődött?

– “Ó, úgy 3 vagy 4 éve éreztünk egy pici égett szagot a nappaliban. Nem tulajdonítottunk neki jelentőséget. A konnektorból elment az áram, aztán megszűnt ez a jelenség.”

– 3-4 éve nem működik, nincs benne áram? 3-4 éve?

– “Igen. Talán egy éve volt, hogy abból a másik oldali kettőből is eltűnt. Ezt úgy vettük észre, hogy nem ment a klíma. Kihívtuk a klímaszerelőt megnézetni (még volt garancia rá), de megállapította, hogy a klíma tökéletesen jó. Egy hosszabbítóval bedugta a kapcsoló alatti dugaljba.”

– És égett szagot nem éreztek itt az előszobában?

– “Nem tudom, nem hiszem. Aztán a kisszoba, majd a hálószoba konnektorai mentek tönkre, végül a kapcsoló alatti sem működik már 2 hónapja. Most mintha valami néha ciripelne az ajtó feletti dobozban.”

– A bejárati ajtó felett a lakáselosztó szekrényre gondol?

– “Igen arra, nem ismerem én az ilyen szakszavakat. Szóval látja, most hosszabbítózunk a konyhából a hálóba, meg a fürdőből a nappaliba. A lámpák működnek. A kis szobában a lámpánál lévő konnektorra tettünk egy olyan speciális elosztót, onnan most jól működik. (Ez a tipikus T elosztó – a szerkesztő). Igaz, a lámpa is ég mindig, mert csak akkor van benne áram, de éjszakára a fiam kitekeri az izzót.”

– És szeretnének elektromos sütőt a konyhába?

– “Igen, ha elbírja a hálózat. Pont ott van a dugalj a pult felett, az tökéletes helyen van. Lehet kéne bele olyan dupla aljzat vagy mi, mert most a hosszabbító elfoglalja. Abból a hármasból megy most a hálószoba is. Szóval meg lehet ezt csinálni valahogy? És mennyibe fog kerülni?”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.