Olcsóbb a villanyautó tankolás? – Napelemista kalandok

Azt hiszem ez a téma kimeríthetetlen. És azt is gondolom, hogy direkt így van. Egyik oldal, másik oldal. És tényeket sorolunk ahelyett, hogy kérdéseket tennénk fel. De ez lehet, hogy mindennel így van.

Elméleti síkon játszunk el a gondolattal: mi van akkor, ha már vége a “beetetés” korának és a terv azon szakaszába jutottunk, amikor már muszáj a cégeknek is profitot termelni. Ezért simán el tudom képzelni, hogy a mostani áremelések egyébként azért vannak, mert kb. egy szintre lehet hozni a fosszilis üzemanyaggal az árakat.

Ki kellene számolni (bár volt is egy táblázat róla), és összehasonlítani ugyanazon autó elektromos változatát a “hagyományos” változattal, fogyasztás szempontjából, hogy mi mennyibe kerül ténylegesen, és mennyi az egyik, mennyi a másik költsége, szimplán csak a “tankolás” alapján.

Lehet meglepődnénk az eredményen.

Alapból ez azokat nem érinti, akik otthon az “olcsó” árammal tudnak tölteni, pláne ha van napelem, aminek a termelését (mert biza jönnek a napos idők, egyre több a pozitív poszt a különböző napelemmel foglalkozó csoportokban).

De mi a helyzet a társasházban élőkkel?

Sajnos az ő helyzetük nem túl rózsás, az úgynevezett gyorstöltés gyakorlatilag teljesen elérhetetlen számukra a társasházak környékén. A dugaljba dugható megoldás pedig megintcsak nem játszik (keress vissza: MIÉRT BÜNTETHETIK MEG A VILLANYAUTÓST).

Nem irigylem az ezért a területért felelős döntéshozókat (vannak egyáltalán ilyenek?).

Érdekes lesz látni, hogy milyen megoldási lehetőségeket találnak ki, és azokból mi az, ami meg tud valósulni hazai körülmények közepette.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.