„Okoslakást” építek – Nem volt más választás

"okoslakást" építek - Nem volt más választás

A félreértések elkerülése végett le kell szögeznem, hogy a címben tett kijelentésem nem a mostanában divatos és kívánatos ténylegesen okos lakást takarja. Abból a szempontból semmiképp, hogy ez a lakás nem lesz tele vezérlő ketyerékkel.

Vagyis, hogy most nem. De később lehet, hogy igen. És mint ilyet, muszáj megcsinálni úgy, hogy könnyedén az alaphálózat nyakára lehessen ültetni bármiféle okosságot.

De, ami miatt ez most egy picit más, az az, hogy a megrendelőnek még lövése sem volt – csak nagyvonalakban -, hogy mi hol lesz, mit hová szeretne, mi hogyan fog működni, mennyi lámpa, mennyi kapcsoló, mennyi konnektor, mikor mit és hogyan kezeljen.

Emiatt a hálózatot úgy kellett kialakítani, hogy szinte mindenhol lehessen minden, és annak ellenkezője is. Nem egy egyszerű feladat, de nem is megoldhatatlan. Vannak sarokkövek, amiktől nem lehet eltérni, de ezen felül szabad a “játék”.

Egy hátránya azért van. Ez így ebben a formában piszok sok kábelt és vezetéket jelent, ami pedig napjainkban nem túl pénztárcabarát…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Mi az a villanyozás, avagy horgász a pácban

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.