„Okoslakást” építek – Nem volt más választás

"okoslakást" építek - Nem volt más választás

A félreértések elkerülése végett le kell szögeznem, hogy a címben tett kijelentésem nem a mostanában divatos és kívánatos ténylegesen okos lakást takarja. Abból a szempontból semmiképp, hogy ez a lakás nem lesz tele vezérlő ketyerékkel.

Vagyis, hogy most nem. De később lehet, hogy igen. És mint ilyet, muszáj megcsinálni úgy, hogy könnyedén az alaphálózat nyakára lehessen ültetni bármiféle okosságot.

De, ami miatt ez most egy picit más, az az, hogy a megrendelőnek még lövése sem volt – csak nagyvonalakban -, hogy mi hol lesz, mit hová szeretne, mi hogyan fog működni, mennyi lámpa, mennyi kapcsoló, mennyi konnektor, mikor mit és hogyan kezeljen.

Emiatt a hálózatot úgy kellett kialakítani, hogy szinte mindenhol lehessen minden, és annak ellenkezője is. Nem egy egyszerű feladat, de nem is megoldhatatlan. Vannak sarokkövek, amiktől nem lehet eltérni, de ezen felül szabad a “játék”.

Egy hátránya azért van. Ez így ebben a formában piszok sok kábelt és vezetéket jelent, ami pedig napjainkban nem túl pénztárcabarát…

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.