“Okoslakást” építek – Nem volt más választás

"okoslakást" építek - Nem volt más választás

A félreértések elkerülése végett le kell szögeznem, hogy a címben tett kijelentésem nem a mostanában divatos és kívánatos ténylegesen okos lakást takarja. Abból a szempontból semmiképp, hogy ez a lakás nem lesz tele vezérlő ketyerékkel.

Vagyis, hogy most nem. De később lehet, hogy igen. És mint ilyet, muszáj megcsinálni úgy, hogy könnyedén az alaphálózat nyakára lehessen ültetni bármiféle okosságot.

De, ami miatt ez most egy picit más, az az, hogy a megrendelőnek még lövése sem volt – csak nagyvonalakban -, hogy mi hol lesz, mit hová szeretne, mi hogyan fog működni, mennyi lámpa, mennyi kapcsoló, mennyi konnektor, mikor mit és hogyan kezeljen.

Emiatt a hálózatot úgy kellett kialakítani, hogy szinte mindenhol lehessen minden, és annak ellenkezője is. Nem egy egyszerű feladat, de nem is megoldhatatlan. Vannak sarokkövek, amiktől nem lehet eltérni, de ezen felül szabad a “játék”.

Egy hátránya azért van. Ez így ebben a formában piszok sok kábelt és vezetéket jelent, ami pedig napjainkban nem túl pénztárcabarát…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)