Okosítás okosan?

okosítás okosan?

Van egy kedves kollégám, akinek a véleményére adok. Már egy jó ideje nem gyakorló szakember, mivel a villamos-irányítás speciális területén dolgozik, de emiatt igazi elméleti “öreg” szaki.

Furcsán néz rám, amikor ezekről az okos-otthonos dolgokról mesélek neki. Ha nem ismered és beszélgetsz vele, akkor azt gondolnád, hogy ő egy olyan ember, aki az egészet totálisan ellenzi. Akinek ez a fejlődés dolog csak nyűg, minek az, a régi dolgok is tökéletesen megfelelnek a célnak.

Külső szemmel nézve valóban úgy néz ki a dolog, mintha a tanulni már képtelen (vagy inkább nem akaró – talán lusta?) ember tipikus példája lenne, aki inkább szidja az újdonságokat, mintsem megismerné. Nem gyakorló szakember, tehát munkákat sem veszít ezzel, de mégis ezt a benyomást kelti.

Az első egy-két alkalom ténylegesen frusztrált, aztán rájöttem, hogy nem ellene van az innovációnak-fejlesztésnek (van amúgy jó pár ketyeréje), mert a tudása mindenképpen meg lenne hozzá. Hanem a sötét oldalt figyeli. Azt nézi, mi lehet a hátránya, és egy picit görbe tükröt tart az egész elé.

Rájöttem, hogy ezzel a hozzáállással gyakorlatilag nem a lelkesedésemet akarja letörni, hanem csak felhívja a figyelmemet arra, hogy van a “sötét oldal”. Legutóbb a wifis, telefonról nyitható zárak voltak a terítéken, nekem nagyon tetszenek.

“Petikém, mi van, ha áramszünet van, hogy jutsz be a házadba? Vagy ha valamelyik kis elektronikus bizbasz tönkre megy és nem működik? Betöröd a betörésbiztos ajtót vagy bemászol az ablakon? És szerinted meddig tart az erre szakosodott “mestereknek” bejutni, ameddig nem vagy otthon?”

Az a durva, hogy minden ilyen beszélgetés végén elhangzik ez a mondat: “Peti, ne legyél hülye, mindig kell legyen analóg megoldása a dolgoknak”. És meg kell állapítanom, hogy igaza van: mindig ki kell legyen építve a lehetősége, hogy hagyományos kapcsolóval is lehessen kapcsolni a villanyt.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).