Okosítás okosan?

okosítás okosan?

Van egy kedves kollégám, akinek a véleményére adok. Már egy jó ideje nem gyakorló szakember, mivel a villamos-irányítás speciális területén dolgozik, de emiatt igazi elméleti “öreg” szaki.

Furcsán néz rám, amikor ezekről az okos-otthonos dolgokról mesélek neki. Ha nem ismered és beszélgetsz vele, akkor azt gondolnád, hogy ő egy olyan ember, aki az egészet totálisan ellenzi. Akinek ez a fejlődés dolog csak nyűg, minek az, a régi dolgok is tökéletesen megfelelnek a célnak.

Külső szemmel nézve valóban úgy néz ki a dolog, mintha a tanulni már képtelen (vagy inkább nem akaró – talán lusta?) ember tipikus példája lenne, aki inkább szidja az újdonságokat, mintsem megismerné. Nem gyakorló szakember, tehát munkákat sem veszít ezzel, de mégis ezt a benyomást kelti.

Az első egy-két alkalom ténylegesen frusztrált, aztán rájöttem, hogy nem ellene van az innovációnak-fejlesztésnek (van amúgy jó pár ketyeréje), mert a tudása mindenképpen meg lenne hozzá. Hanem a sötét oldalt figyeli. Azt nézi, mi lehet a hátránya, és egy picit görbe tükröt tart az egész elé.

Rájöttem, hogy ezzel a hozzáállással gyakorlatilag nem a lelkesedésemet akarja letörni, hanem csak felhívja a figyelmemet arra, hogy van a “sötét oldal”. Legutóbb a wifis, telefonról nyitható zárak voltak a terítéken, nekem nagyon tetszenek.

“Petikém, mi van, ha áramszünet van, hogy jutsz be a házadba? Vagy ha valamelyik kis elektronikus bizbasz tönkre megy és nem működik? Betöröd a betörésbiztos ajtót vagy bemászol az ablakon? És szerinted meddig tart az erre szakosodott “mestereknek” bejutni, ameddig nem vagy otthon?”

Az a durva, hogy minden ilyen beszélgetés végén elhangzik ez a mondat: “Peti, ne legyél hülye, mindig kell legyen analóg megoldása a dolgoknak”. És meg kell állapítanom, hogy igaza van: mindig ki kell legyen építve a lehetősége, hogy hagyományos kapcsolóval is lehessen kapcsolni a villanyt.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.