Túltervezés

Túltervezés

JÖN! JÖN! JÖN! És kell egyszer egy ilyen nekem! Mert hogy az igazi kommandós dolog lenne megjelenni vele: az elektromos Hummer. Az első eladott példánynak nagyon durva ára volt, de azért vizsgáljuk meg közelebbről.

Szuper jól néz ki, de 4,1 tonna a súlya. 4100 kg! Nehezebb, mint néhány teherautó! Hogy ezt a súlyt cipelni lehessen 1000 lóerő körüli elektromos motorokat kap, amiket majd 200 kWh akkumulátor csomag lát el energiával. Ízlelgessük ezt a számot: 200 kWh …

Meddig fogod ezt tölteni otthon a 230-as fali dugvillás átalakítóval? 1 hétig? Ha meg otthoni gyors töltőben gondolkozol, akkor meg a hálózat-fejlesztése nem lesz piskóta. És még az sem biztos, hogy ilyen teljesítmény esetén jelen pillanatban jó megoldás lesz.

Az látszik, hogy ez a jövő. Hogy átgondoltan és okosan kell fejleszteni, az is látszik. Úgy látom, hogy az ilyen kiugró (kissé talán átgondolatlan) esetek késztetik arra a szakembereket mindkét oldalon, hogy már most felkészüljenek arra, mi lesz, ha tömegével megjelennek az elektromos négykerekűek.

Ezen felül az is látszik, hogy minden, de minden elektromos (bár igyekszik energiatakarékos lenni). Vannak ezekkel kapcsolatban bőven kérdések, de mi kivitelezők itt a másik végén a “táplálékláncnak”, megtehetjük, hogy már most kicsit “túltervezzük” a vezetékhálózatot ésszerű határokon belül, mintegy felkészülve a jövőre.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.