okosat oda, ahol segít és praktikusat, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Okosat oda, ahol segít és praktikusat oda, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Egyre többször találkozom “mezei” panel specialista villanyszerelőként is azzal a kérdéssel, hogy hogyan építhetünk okos lakást, vagy “Figyelj Péter, okosítsuk már fel a kecót”.

Én magam 3 irányból közelítem meg ezt a témát, és e szerint indulunk el az ötletelésben. Szerintem 3 oka lehet annak, hogy az ember okosítani szeretne:

Az egyik ok (ami az én személyes kedvencem, ami miatt létjogosultságát látom ezeknek a kütyüknek), hogy szeretnénk csökkenteni és optimalizálni az energiafelhasználásunkat. Például nem vagyunk otthon, de oda süt a nap az ablakra 11 órától, akkor engedjen be fényt, és inkább az melegítse fel a szobát, ne a fűtés.

A másik ok a kényelem. Ilyen irányú kérések gyakran előfordulnak, és amit eddig jó pár távirányítóval, vagy macerásabban lehetett megoldani, azt most sokkal egyszerűbben, összehangoltabban lehet kivitelezni. Például az ágyban fekve telefonról lekapcsolni a mennyezeti világítást.

A harmadik ok az mindent visz: a haveromnak is van ilyen, nekem is kell. Mint a kamu napelem: pukkadjon meg szomszéd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.