okosat oda, ahol segít és praktikusat, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Okosat oda, ahol segít és praktikusat oda, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Egyre többször találkozom “mezei” panel specialista villanyszerelőként is azzal a kérdéssel, hogy hogyan építhetünk okos lakást, vagy “Figyelj Péter, okosítsuk már fel a kecót”.

Én magam 3 irányból közelítem meg ezt a témát, és e szerint indulunk el az ötletelésben. Szerintem 3 oka lehet annak, hogy az ember okosítani szeretne:

Az egyik ok (ami az én személyes kedvencem, ami miatt létjogosultságát látom ezeknek a kütyüknek), hogy szeretnénk csökkenteni és optimalizálni az energiafelhasználásunkat. Például nem vagyunk otthon, de oda süt a nap az ablakra 11 órától, akkor engedjen be fényt, és inkább az melegítse fel a szobát, ne a fűtés.

A másik ok a kényelem. Ilyen irányú kérések gyakran előfordulnak, és amit eddig jó pár távirányítóval, vagy macerásabban lehetett megoldani, azt most sokkal egyszerűbben, összehangoltabban lehet kivitelezni. Például az ágyban fekve telefonról lekapcsolni a mennyezeti világítást.

A harmadik ok az mindent visz: a haveromnak is van ilyen, nekem is kell. Mint a kamu napelem: pukkadjon meg szomszéd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Mi az a villanyozás, avagy horgász a pácban

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.