okosat oda, ahol segít és praktikusat, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Okosat oda, ahol segít és praktikusat oda, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Egyre többször találkozom “mezei” panel specialista villanyszerelőként is azzal a kérdéssel, hogy hogyan építhetünk okos lakást, vagy “Figyelj Péter, okosítsuk már fel a kecót”.

Én magam 3 irányból közelítem meg ezt a témát, és e szerint indulunk el az ötletelésben. Szerintem 3 oka lehet annak, hogy az ember okosítani szeretne:

Az egyik ok (ami az én személyes kedvencem, ami miatt létjogosultságát látom ezeknek a kütyüknek), hogy szeretnénk csökkenteni és optimalizálni az energiafelhasználásunkat. Például nem vagyunk otthon, de oda süt a nap az ablakra 11 órától, akkor engedjen be fényt, és inkább az melegítse fel a szobát, ne a fűtés.

A másik ok a kényelem. Ilyen irányú kérések gyakran előfordulnak, és amit eddig jó pár távirányítóval, vagy macerásabban lehetett megoldani, azt most sokkal egyszerűbben, összehangoltabban lehet kivitelezni. Például az ágyban fekve telefonról lekapcsolni a mennyezeti világítást.

A harmadik ok az mindent visz: a haveromnak is van ilyen, nekem is kell. Mint a kamu napelem: pukkadjon meg szomszéd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).