okosat oda, ahol segít és praktikusat, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Okosat oda, ahol segít és praktikusat oda, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Egyre többször találkozom “mezei” panel specialista villanyszerelőként is azzal a kérdéssel, hogy hogyan építhetünk okos lakást, vagy “Figyelj Péter, okosítsuk már fel a kecót”.

Én magam 3 irányból közelítem meg ezt a témát, és e szerint indulunk el az ötletelésben. Szerintem 3 oka lehet annak, hogy az ember okosítani szeretne:

Az egyik ok (ami az én személyes kedvencem, ami miatt létjogosultságát látom ezeknek a kütyüknek), hogy szeretnénk csökkenteni és optimalizálni az energiafelhasználásunkat. Például nem vagyunk otthon, de oda süt a nap az ablakra 11 órától, akkor engedjen be fényt, és inkább az melegítse fel a szobát, ne a fűtés.

A másik ok a kényelem. Ilyen irányú kérések gyakran előfordulnak, és amit eddig jó pár távirányítóval, vagy macerásabban lehetett megoldani, azt most sokkal egyszerűbben, összehangoltabban lehet kivitelezni. Például az ágyban fekve telefonról lekapcsolni a mennyezeti világítást.

A harmadik ok az mindent visz: a haveromnak is van ilyen, nekem is kell. Mint a kamu napelem: pukkadjon meg szomszéd!

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.