okosat oda, ahol segít és praktikusat, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Okosat oda, ahol segít és praktikusat oda, ahova kell, de mindig a cél dönti el

Egyre többször találkozom “mezei” panel specialista villanyszerelőként is azzal a kérdéssel, hogy hogyan építhetünk okos lakást, vagy “Figyelj Péter, okosítsuk már fel a kecót”.

Én magam 3 irányból közelítem meg ezt a témát, és e szerint indulunk el az ötletelésben. Szerintem 3 oka lehet annak, hogy az ember okosítani szeretne:

Az egyik ok (ami az én személyes kedvencem, ami miatt létjogosultságát látom ezeknek a kütyüknek), hogy szeretnénk csökkenteni és optimalizálni az energiafelhasználásunkat. Például nem vagyunk otthon, de oda süt a nap az ablakra 11 órától, akkor engedjen be fényt, és inkább az melegítse fel a szobát, ne a fűtés.

A másik ok a kényelem. Ilyen irányú kérések gyakran előfordulnak, és amit eddig jó pár távirányítóval, vagy macerásabban lehetett megoldani, azt most sokkal egyszerűbben, összehangoltabban lehet kivitelezni. Például az ágyban fekve telefonról lekapcsolni a mennyezeti világítást.

A harmadik ok az mindent visz: a haveromnak is van ilyen, nekem is kell. Mint a kamu napelem: pukkadjon meg szomszéd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.