Könnyen vagy nehezebben eladható egy okoslakás, mint egy hagyományos?

Könnyen vagy nehezebben eladható egy okoslakás, mint egy hagyományos?

Felmerült a címbeli kérdés, és én mint villanyszerelő, és mint felhasználó is, szerintem nem adható el könnyebben. Többet bizonyosan lehet érte kérni, mert “tele tudjuk pakolni” mindenféle kényelmi és energiamegtakarító funkcióval.

De nem elég csak kiépíteni, ezeket kezelni is kell. Tehát vagy a vevőnek kell hogy affinitása legyen, hogy megismerve programozgassa ezeket az eszközöket (ellenőrizze, változtasson, ha kell), vagy használati utasítást kell, hogy “gyártsak” a kialakított rendszer mellé (mint egy gép esetén, minden eshetőségre tekintettel).

Vagy, ami még harmadik lehetőségként fennáll, hogy minden felmerülő probléma esetén azonnal rendelkezésre állunk, mert ha olyan mértékű a rendszer, bizony akkor megállhat az élet. De mindhárom esetben, az elektromos részének karbantartása időnként biztosan szükséges, s erre jelen pillanatban nincs kiforrott gyakorlatunk.

Szóval ennek okán egyelőre maradunk annál az álláspontnál, hogy kiépítjük egy ilyen okosítás alapját, előkészítjük a ma ismert legmodernebb eszközökkel, hogy ha bármikor szükség lenne rá, könnyen megvalósítható legyen.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.