Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Nagyon nagyot mennek az okos-dolgok. Okos telefon, okos porszívó, okos klíma, okos TV. Okos lassan tényleg minden, így hát legyünk mi is okosak!

Amikor okos lakást, okos házat, okos bármit szeretnénk építeni, akkor tulajdonképpen okos egységekből építünk meg egy automata gépet. Az az alapvető különbség, hogy az okos egység (pl. egy elemes hőmérséklet-érzékelő szenzor az erkélyen) önmagában még nem ér semmit sem.

Amikor ezt összekötöm egy telefonnal, hogy lássam hány fok van kint, akkor tulajdonképpen egy egyszerű rendszert. Ha ehhez hozzáadom a redőnyt, hogy bizonyos hőmérsékletnél “eressze le magát”, és esetleg bent meg induljon el a klíma, na akkor gyakorlatilag alkottunk egy automata gépet.

De ha veszünk egy okos kapcsolót, az már kvázi okosítás, de távolról sem használjuk ki vele a lehetőségeinket.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.