Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Nagyon nagyot mennek az okos-dolgok. Okos telefon, okos porszívó, okos klíma, okos TV. Okos lassan tényleg minden, így hát legyünk mi is okosak!

Amikor okos lakást, okos házat, okos bármit szeretnénk építeni, akkor tulajdonképpen okos egységekből építünk meg egy automata gépet. Az az alapvető különbség, hogy az okos egység (pl. egy elemes hőmérséklet-érzékelő szenzor az erkélyen) önmagában még nem ér semmit sem.

Amikor ezt összekötöm egy telefonnal, hogy lássam hány fok van kint, akkor tulajdonképpen egy egyszerű rendszert. Ha ehhez hozzáadom a redőnyt, hogy bizonyos hőmérsékletnél “eressze le magát”, és esetleg bent meg induljon el a klíma, na akkor gyakorlatilag alkottunk egy automata gépet.

De ha veszünk egy okos kapcsolót, az már kvázi okosítás, de távolról sem használjuk ki vele a lehetőségeinket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.