Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Nagyon nagyot mennek az okos-dolgok. Okos telefon, okos porszívó, okos klíma, okos TV. Okos lassan tényleg minden, így hát legyünk mi is okosak!

Amikor okos lakást, okos házat, okos bármit szeretnénk építeni, akkor tulajdonképpen okos egységekből építünk meg egy automata gépet. Az az alapvető különbség, hogy az okos egység (pl. egy elemes hőmérséklet-érzékelő szenzor az erkélyen) önmagában még nem ér semmit sem.

Amikor ezt összekötöm egy telefonnal, hogy lássam hány fok van kint, akkor tulajdonképpen egy egyszerű rendszert. Ha ehhez hozzáadom a redőnyt, hogy bizonyos hőmérsékletnél “eressze le magát”, és esetleg bent meg induljon el a klíma, na akkor gyakorlatilag alkottunk egy automata gépet.

De ha veszünk egy okos kapcsolót, az már kvázi okosítás, de távolról sem használjuk ki vele a lehetőségeinket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.