Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Mi a különbség az okosegység és az automata gépek között?

Nagyon nagyot mennek az okos-dolgok. Okos telefon, okos porszívó, okos klíma, okos TV. Okos lassan tényleg minden, így hát legyünk mi is okosak!

Amikor okos lakást, okos házat, okos bármit szeretnénk építeni, akkor tulajdonképpen okos egységekből építünk meg egy automata gépet. Az az alapvető különbség, hogy az okos egység (pl. egy elemes hőmérséklet-érzékelő szenzor az erkélyen) önmagában még nem ér semmit sem.

Amikor ezt összekötöm egy telefonnal, hogy lássam hány fok van kint, akkor tulajdonképpen egy egyszerű rendszert. Ha ehhez hozzáadom a redőnyt, hogy bizonyos hőmérsékletnél “eressze le magát”, és esetleg bent meg induljon el a klíma, na akkor gyakorlatilag alkottunk egy automata gépet.

De ha veszünk egy okos kapcsolót, az már kvázi okosítás, de távolról sem használjuk ki vele a lehetőségeinket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.