Okos fogyasztásmérőt tesztelek

Okos fogyasztásmérőt tesztelek

Régi vágyam, és egy ideig kicsit háttérbe is szorult, hogy az elektromos eszközök áramfelvételét másodperc alapon tudjam mérni, és ezt utána akár egy grafikonon megjeleníteni.

Vannak olyan helyzetek, amikor egy adott lakásban a teljesítménybővítés (értsd: több áramot, ezáltal több gépet tudjon valaki használni) bizonyos okok miatt nem lehetséges, vagy nagyon költséges.

Ezekben az esetekben segíthet az, ha pontosan tudjuk és látjuk, hogy adott gépek és használatuk pontosan mennyi energiát igényelnek, és ezt le is tudjuk mérni. Mert ez segíthet eldönteni, hogy kell-e kompromisszumot kötni (kevesebb gép), felhasználásuk módját megválasztani (nem mehet egyszerre pl. mosógép és sütő), vagyis az elképzelésünknek megfelelően kialakíthatunk mindent.

Sok wifis/rádiós/bluetooth dugaljat kipróbáltam már, de egyik sem tudta maradéktalanul az általam elvárt tulajdonságokat. Most hogy eltelt kb. 1 év az előző próbálkozásom óta, úgy tűnik fejlődtek annyit a dolgok, hogy ez is megvalósítható lesz.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.