Okos autó hazamegy?

Nemrég olvastam az elektromos autók kapcsán, hogy a Ford olyan szabadalmat nyújtott be, amivel cégek és a hatóság letilthatnák a kocsink bizonyos funkcióit, akár a teljes működését is, sőt…

Ez a fajta szinte totális kontroll egyszerre rémisztő és nyújt egyben új lehetőségeket. A benyújtott szabadalom egy olyan rendszert ír le, amellyel például egy pénzintézet távolról letilthat bizonyos funkciókat – a légkondicionálást vagy esetleg a rádiót – sőt az autó egészének a működését abban az esetben, ha a járművet vevő személy elmarad a fizetéssel.

A rendszer azt is lehetővé teheti, hogy az autó egy meghatározott „geokerítésen” belül működjön. Ez azt jelenti, hogy a kocsi csak egy bizonyos területen belül lenne üzemeltethető. A bűnesetek megelőzése vagy felderítése okán a kocsit irányító hálózathoz a rendőrség is hozzáférne. És ez nemcsak a GPS jelet érintené, hanem az összes többi érzékelőt, például a kamerákat is.

De ahogy a Ford fogalmaz ebben az ügyben:

„Nem tervezzük ennek bevezetését. Az új találmányokra vonatkozó szabadalmakat szokásos üzletmenetként nyújtjuk be, de ezek nem feltétlenül jelzik az új üzleti vagy termékterveket.”

Azért ne lepődjünk meg, ha egyszer csak a 80-as évek ikonikus sorozata, a Knight Rider mégiscsak megelevenedik: “KITT, Michael nem fizette be az adót, gyere haza.”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.