Okos autó hazamegy?

Nemrég olvastam az elektromos autók kapcsán, hogy a Ford olyan szabadalmat nyújtott be, amivel cégek és a hatóság letilthatnák a kocsink bizonyos funkcióit, akár a teljes működését is, sőt…

Ez a fajta szinte totális kontroll egyszerre rémisztő és nyújt egyben új lehetőségeket. A benyújtott szabadalom egy olyan rendszert ír le, amellyel például egy pénzintézet távolról letilthat bizonyos funkciókat – a légkondicionálást vagy esetleg a rádiót – sőt az autó egészének a működését abban az esetben, ha a járművet vevő személy elmarad a fizetéssel.

A rendszer azt is lehetővé teheti, hogy az autó egy meghatározott „geokerítésen” belül működjön. Ez azt jelenti, hogy a kocsi csak egy bizonyos területen belül lenne üzemeltethető. A bűnesetek megelőzése vagy felderítése okán a kocsit irányító hálózathoz a rendőrség is hozzáférne. És ez nemcsak a GPS jelet érintené, hanem az összes többi érzékelőt, például a kamerákat is.

De ahogy a Ford fogalmaz ebben az ügyben:

„Nem tervezzük ennek bevezetését. Az új találmányokra vonatkozó szabadalmakat szokásos üzletmenetként nyújtjuk be, de ezek nem feltétlenül jelzik az új üzleti vagy termékterveket.”

Azért ne lepődjünk meg, ha egyszer csak a 80-as évek ikonikus sorozata, a Knight Rider mégiscsak megelevenedik: “KITT, Michael nem fizette be az adót, gyere haza.”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.