Nyitott szemmel: több lett-e a balkon szolár?

Sokszor szerepelt az elmúlt időszakban a hírekben a Balkon Kraftwerk nevű cég fejlesztése a balkon szolár. Ez tulajdonképpen egy vagy több kisebb méretű napelem panel, a hozzá tartozó csatlakozókkal és mikro inverterrel.

Dugvilla a végén, és csak annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a konnektorba, és már üzemel is. Technikailag a részletekbe nem mennék bele, szakavatott és felelős kezekben ez a kütyü tényleg a megtakarítást szolgálja. Alapáron kb. 240.000.- Forint. Németországban.

Nálunk ugyanis a szolgáltatók tiltják, aminek technikai és biztonsági okai egyaránt vannak. Egyelőre? Ezt nem lehet tudni, minden más pedig konteó, azaz összeesküvés elmélet.

DE!

Elviekben semmi nem tiltja, hogy szigetüzemben, pár kisebb méretű panellel, megfelelő inverterrel az ember magának egy külön dugaljból kihasználja a nap adta ingyenenergiát.

Meg is szaporodtak az elmúlt egy-két hétben a videómegosztó portálokon a panellakásokba szerelt szigetüzemű napelem rendszerek bemutatói. Ezekben hozzáértő szakemberek mutatják be saját maguk által szerelt rendszereiket.

Hogy mi lesz ezzel a baj? Megvannak a gondolataim erről, de egyelőre megtartom magamnak. Ennek ellenére azonban nyitott szemmel járok a lakótelepeken, és fotózom az erkélyre kitett napelemeket. Kíváncsi vagyok, mennyire szaporodnak el.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán