Nyitott szemmel: több lett-e a balkon szolár?

Sokszor szerepelt az elmúlt időszakban a hírekben a Balkon Kraftwerk nevű cég fejlesztése a balkon szolár. Ez tulajdonképpen egy vagy több kisebb méretű napelem panel, a hozzá tartozó csatlakozókkal és mikro inverterrel.

Dugvilla a végén, és csak annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a konnektorba, és már üzemel is. Technikailag a részletekbe nem mennék bele, szakavatott és felelős kezekben ez a kütyü tényleg a megtakarítást szolgálja. Alapáron kb. 240.000.- Forint. Németországban.

Nálunk ugyanis a szolgáltatók tiltják, aminek technikai és biztonsági okai egyaránt vannak. Egyelőre? Ezt nem lehet tudni, minden más pedig konteó, azaz összeesküvés elmélet.

DE!

Elviekben semmi nem tiltja, hogy szigetüzemben, pár kisebb méretű panellel, megfelelő inverterrel az ember magának egy külön dugaljból kihasználja a nap adta ingyenenergiát.

Meg is szaporodtak az elmúlt egy-két hétben a videómegosztó portálokon a panellakásokba szerelt szigetüzemű napelem rendszerek bemutatói. Ezekben hozzáértő szakemberek mutatják be saját maguk által szerelt rendszereiket.

Hogy mi lesz ezzel a baj? Megvannak a gondolataim erről, de egyelőre megtartom magamnak. Ennek ellenére azonban nyitott szemmel járok a lakótelepeken, és fotózom az erkélyre kitett napelemeket. Kíváncsi vagyok, mennyire szaporodnak el.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.