Nyitott szemmel: több lett-e a balkon szolár?

Sokszor szerepelt az elmúlt időszakban a hírekben a Balkon Kraftwerk nevű cég fejlesztése a balkon szolár. Ez tulajdonképpen egy vagy több kisebb méretű napelem panel, a hozzá tartozó csatlakozókkal és mikro inverterrel.

Dugvilla a végén, és csak annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a konnektorba, és már üzemel is. Technikailag a részletekbe nem mennék bele, szakavatott és felelős kezekben ez a kütyü tényleg a megtakarítást szolgálja. Alapáron kb. 240.000.- Forint. Németországban.

Nálunk ugyanis a szolgáltatók tiltják, aminek technikai és biztonsági okai egyaránt vannak. Egyelőre? Ezt nem lehet tudni, minden más pedig konteó, azaz összeesküvés elmélet.

DE!

Elviekben semmi nem tiltja, hogy szigetüzemben, pár kisebb méretű panellel, megfelelő inverterrel az ember magának egy külön dugaljból kihasználja a nap adta ingyenenergiát.

Meg is szaporodtak az elmúlt egy-két hétben a videómegosztó portálokon a panellakásokba szerelt szigetüzemű napelem rendszerek bemutatói. Ezekben hozzáértő szakemberek mutatják be saját maguk által szerelt rendszereiket.

Hogy mi lesz ezzel a baj? Megvannak a gondolataim erről, de egyelőre megtartom magamnak. Ennek ellenére azonban nyitott szemmel járok a lakótelepeken, és fotózom az erkélyre kitett napelemeket. Kíváncsi vagyok, mennyire szaporodnak el.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.