Nyitott szemmel: több lett-e a balkon szolár?

Sokszor szerepelt az elmúlt időszakban a hírekben a Balkon Kraftwerk nevű cég fejlesztése a balkon szolár. Ez tulajdonképpen egy vagy több kisebb méretű napelem panel, a hozzá tartozó csatlakozókkal és mikro inverterrel.

Dugvilla a végén, és csak annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a konnektorba, és már üzemel is. Technikailag a részletekbe nem mennék bele, szakavatott és felelős kezekben ez a kütyü tényleg a megtakarítást szolgálja. Alapáron kb. 240.000.- Forint. Németországban.

Nálunk ugyanis a szolgáltatók tiltják, aminek technikai és biztonsági okai egyaránt vannak. Egyelőre? Ezt nem lehet tudni, minden más pedig konteó, azaz összeesküvés elmélet.

DE!

Elviekben semmi nem tiltja, hogy szigetüzemben, pár kisebb méretű panellel, megfelelő inverterrel az ember magának egy külön dugaljból kihasználja a nap adta ingyenenergiát.

Meg is szaporodtak az elmúlt egy-két hétben a videómegosztó portálokon a panellakásokba szerelt szigetüzemű napelem rendszerek bemutatói. Ezekben hozzáértő szakemberek mutatják be saját maguk által szerelt rendszereiket.

Hogy mi lesz ezzel a baj? Megvannak a gondolataim erről, de egyelőre megtartom magamnak. Ennek ellenére azonban nyitott szemmel járok a lakótelepeken, és fotózom az erkélyre kitett napelemeket. Kíváncsi vagyok, mennyire szaporodnak el.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.