Nyitott szemmel: több lett-e a balkon szolár?

Sokszor szerepelt az elmúlt időszakban a hírekben a Balkon Kraftwerk nevű cég fejlesztése a balkon szolár. Ez tulajdonképpen egy vagy több kisebb méretű napelem panel, a hozzá tartozó csatlakozókkal és mikro inverterrel.

Dugvilla a végén, és csak annyi a dolgunk, hogy bedugjuk a konnektorba, és már üzemel is. Technikailag a részletekbe nem mennék bele, szakavatott és felelős kezekben ez a kütyü tényleg a megtakarítást szolgálja. Alapáron kb. 240.000.- Forint. Németországban.

Nálunk ugyanis a szolgáltatók tiltják, aminek technikai és biztonsági okai egyaránt vannak. Egyelőre? Ezt nem lehet tudni, minden más pedig konteó, azaz összeesküvés elmélet.

DE!

Elviekben semmi nem tiltja, hogy szigetüzemben, pár kisebb méretű panellel, megfelelő inverterrel az ember magának egy külön dugaljból kihasználja a nap adta ingyenenergiát.

Meg is szaporodtak az elmúlt egy-két hétben a videómegosztó portálokon a panellakásokba szerelt szigetüzemű napelem rendszerek bemutatói. Ezekben hozzáértő szakemberek mutatják be saját maguk által szerelt rendszereiket.

Hogy mi lesz ezzel a baj? Megvannak a gondolataim erről, de egyelőre megtartom magamnak. Ennek ellenére azonban nyitott szemmel járok a lakótelepeken, és fotózom az erkélyre kitett napelemeket. Kíváncsi vagyok, mennyire szaporodnak el.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.