Emelkedik a távhő ára?

Körülbelül 10 napja jelent meg a hír: a távhővel fűtők sem ússzák meg a rezsiemelést. Logikusnak tűnő számításokat közöltek a gázáremelkedés okán megemelkedő távhő költségekről is.

Amikor a távhőről beszélünk, akkor azonnal a panellakások jutnak az eszünkbe. Ez jogos is, hiszen közel 650.000 lakásban érhető el távhőszolgáltatás, aminek jó része panel. Szintén a hír része volt, hogy az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) adatokat kért be a fogyasztókról.

Az akkori tájékoztatás szerint folyamatosan zajlanak a háttérszámítások és elemzések, amikkel a távhőszolgáltatás hatékony működését segítő döntéseket támogatni tudják. Nos ez ugye bármit is jelenthet, és annak ellenkezőjét is.

Pár napra rá, a múlt héten cáfolták ezt az álhírt, és bejelentették: nem lesz áremelés a lakossági fogyasztóknál. Sőt, az eddig egyedi mérőkkel fel nem szerelt lakások számíthatnak a mérés kiépítésére (itt számok is elhangzottak, hogy meddig fog tartani).

Szerintem eljutottunk arra pontra, amikor azt mondhatjuk: “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. De majd meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre lélekben érdemes készülni a változásokra ezen a téren is.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.