Emelkedik a távhő ára?

Körülbelül 10 napja jelent meg a hír: a távhővel fűtők sem ússzák meg a rezsiemelést. Logikusnak tűnő számításokat közöltek a gázáremelkedés okán megemelkedő távhő költségekről is.

Amikor a távhőről beszélünk, akkor azonnal a panellakások jutnak az eszünkbe. Ez jogos is, hiszen közel 650.000 lakásban érhető el távhőszolgáltatás, aminek jó része panel. Szintén a hír része volt, hogy az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) adatokat kért be a fogyasztókról.

Az akkori tájékoztatás szerint folyamatosan zajlanak a háttérszámítások és elemzések, amikkel a távhőszolgáltatás hatékony működését segítő döntéseket támogatni tudják. Nos ez ugye bármit is jelenthet, és annak ellenkezőjét is.

Pár napra rá, a múlt héten cáfolták ezt az álhírt, és bejelentették: nem lesz áremelés a lakossági fogyasztóknál. Sőt, az eddig egyedi mérőkkel fel nem szerelt lakások számíthatnak a mérés kiépítésére (itt számok is elhangzottak, hogy meddig fog tartani).

Szerintem eljutottunk arra pontra, amikor azt mondhatjuk: “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. De majd meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre lélekben érdemes készülni a változásokra ezen a téren is.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.