Emelkedik a távhő ára?

Körülbelül 10 napja jelent meg a hír: a távhővel fűtők sem ússzák meg a rezsiemelést. Logikusnak tűnő számításokat közöltek a gázáremelkedés okán megemelkedő távhő költségekről is.

Amikor a távhőről beszélünk, akkor azonnal a panellakások jutnak az eszünkbe. Ez jogos is, hiszen közel 650.000 lakásban érhető el távhőszolgáltatás, aminek jó része panel. Szintén a hír része volt, hogy az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) adatokat kért be a fogyasztókról.

Az akkori tájékoztatás szerint folyamatosan zajlanak a háttérszámítások és elemzések, amikkel a távhőszolgáltatás hatékony működését segítő döntéseket támogatni tudják. Nos ez ugye bármit is jelenthet, és annak ellenkezőjét is.

Pár napra rá, a múlt héten cáfolták ezt az álhírt, és bejelentették: nem lesz áremelés a lakossági fogyasztóknál. Sőt, az eddig egyedi mérőkkel fel nem szerelt lakások számíthatnak a mérés kiépítésére (itt számok is elhangzottak, hogy meddig fog tartani).

Szerintem eljutottunk arra pontra, amikor azt mondhatjuk: “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. De majd meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre lélekben érdemes készülni a változásokra ezen a téren is.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.