Emelkedik a távhő ára?

Körülbelül 10 napja jelent meg a hír: a távhővel fűtők sem ússzák meg a rezsiemelést. Logikusnak tűnő számításokat közöltek a gázáremelkedés okán megemelkedő távhő költségekről is.

Amikor a távhőről beszélünk, akkor azonnal a panellakások jutnak az eszünkbe. Ez jogos is, hiszen közel 650.000 lakásban érhető el távhőszolgáltatás, aminek jó része panel. Szintén a hír része volt, hogy az MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) adatokat kért be a fogyasztókról.

Az akkori tájékoztatás szerint folyamatosan zajlanak a háttérszámítások és elemzések, amikkel a távhőszolgáltatás hatékony működését segítő döntéseket támogatni tudják. Nos ez ugye bármit is jelenthet, és annak ellenkezőjét is.

Pár napra rá, a múlt héten cáfolták ezt az álhírt, és bejelentették: nem lesz áremelés a lakossági fogyasztóknál. Sőt, az eddig egyedi mérőkkel fel nem szerelt lakások számíthatnak a mérés kiépítésére (itt számok is elhangzottak, hogy meddig fog tartani).

Szerintem eljutottunk arra pontra, amikor azt mondhatjuk: “nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja”. De majd meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre lélekben érdemes készülni a változásokra ezen a téren is.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.