Áramlopás a panelban

A rezsicsökkentés csökkentése okán a különböző trükkök, eszközök és fogyasztáscsökkentő gépek használatának a reneszánszát éljük.

Sokan hiszik el sajnos, hogy léteznek olyan módszerek, amikkel egyszerűen megoldható a spórolás. (Ha szépen szeretnék fogalmazni, akkor azok, akik fizikában nem voltak túl jók a középiskolában.) És emiatt bizony megint sok az átverés. “Konnektorba dugható enerdzsí széver.”

Természetesen nem maradhatok ki a sorból én sem: tudok egy tuti módszert! Nem kell hozzá semmilyen előképzettség, fárasztó utánajárás, tényleg pofon egyszerű a dolog. A fogyasztásmérőnél (népszerű nevén villanyóra) le kell kapcsolni a kismegszakítót (az ő beceneve: biztosíték).

JAAAAA… Hogy emiatt nem lesz áram a lakásban? Nahát kérem szépen, valamit valamiért. Ha csökkentsünk, akkor csökkentsünk rendesen. Ímmel-ámmal nem érdemes csinálni. De hogy mégis hogyan lehet ennél mégis sokkal jobban csinálni? Lekapcsolva?

Ez teljes mértékben a jövő héten fog kiderülni, de kaptam egy érdekes telefont a múlt hét második felében. Hirtelen megugrott fogyasztásról szólt a beszélgetés.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy bizonyos eszközök tudnak “vicces” dolgokat okozni, ám élek a gyanúperrel, hogy ez egy régebb óta fennálló dolog lehet, de eddig nem volt jelentősége. Viszont a cím, illetve a lakás elhelyezkedése okán elképzelhető olyan forgatókönyv, amikor a szomszéd a konnektoron keresztül egy kicsit tőlünk is fogyaszt.

Ehhez azért szükséges hozzáértés, emiatt egy kis előzetes nyomozásra kértem meg a tulajdonost, aminek kíváncsian várom az eredményét.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.