Nem érdemes csavarozni, rugós kell

Nem érdemes csavarozni, rugós kell

Igazán örömteli tud lenni, amikor végre elérkezik az idő a felújítás során, hogy megvásároljuk a konnektorokat és a kapcsolókat. Mert ez azt is jelentheti, hogy hamarosan költözhetünk.

A konnektoroknak (szakmai nyelven: csatlakozó aljzatoknak) számos szabálynak kell, hogy megfeleljenek gyártásuk során, ami elsősorban a biztonságunkat kell szolgálja. Egyik ilyen sarkalatos pont a vezeték csatlakoztatása a dugaljba.

Csavaros csatlakozásnál egy csavar és egy alátét kombinációja közé szorítjuk a vezetéket, kézi vagy gépi erővel csavarozva. Megvan adva az a megfelelő erő (ún. nyomaték), amivel meg kell húzni, hogy az optimális eredményt érjük el.

Rugós bekötés esetén a csatlakózóba csak bedugjuk a “csupasz” vezeték véget, és gyakorlatilag kész is. Ebben a rugó szorításával működő fém elemek végzik el a vezeték szorítását.

Az utóbbi gyakorlatilag “gondozásmentes”, míg “hagyományos” társát évente érdemes újrahúzni, illetve ellenőrizni a csavarok állapotát.

És hogy melyik a jobb? A rugós bekötés jelenleg megbízhatóbb, kisebb a hibalehetőség. És nem elhanyagolható az sem, hogy gyorsabb és tisztább vele dolgozni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.