Négyből három karácsonyfa égősor életveszélyes

Négyből három karácsonyfa égősor életveszélyes

Nemrég kaptam egy cikket Katitól, a feleségemtől és egyben a cégben jobb kezemtől, amiben a fenti állítást közölték. Kíváncsi voltam, hogy igaz-e, ezért utánaolvastam a hivatalos forrásnak is. Az eredmény sajnos valóban lesújtó.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma hosszú évek óta vizsgálja a szezonális termékeket annak érdekében, hogy a veszélyesek kiszűrésével elejét vegye a baleseteknek.

Pontos információt nem találtam erről, de idén több, mint valószínű az olcsóbb, és az egyszerűbb helyekről beszerezhető karácsonyi díszvilágítások kerültek sorra. Túl nagy mintáról nem beszélhetünk, hiszen 31 különböző terméket vizsgáltak arra nézve, hogy megfelelnek-e a szigorú szabványoknak, szabályoknak.

Az információk szerint 24-nél találtak valamilyen kifogásolható hibát. Leggyakrabban az áramütés veszélye (a kelleténél vékonyabb vezeték, nem megfelelő szigetelés) és tűz kialakulásának lehetősége a fő probléma, de a hiányzó CE jelölés is általános. 21 esetben vissza is kell hívni a termékeket a vásárlóktól.

Ezért ha esetleg felmerül benned a gyanú, hogy ilyen veszélyes karácsonyi terméket vásároltál, ellenőrizd a mellékelt PDF-ben, hogy neked van-e ilyen. Ha igen, ne használd és vidd vissza!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.