Napelemista kalandok – Megjött a napelem!

Végülis “csak” két hónap volt, ugyanakkor a jelen pillanatban azt gondolom, hogy én voltam a naiv. Szeretem az összeesküvés elméleteket, meg is írtam az elképzelésemet múlt hét hétfőn arról, hogy szerintem mi lehet a késés oka. Ugyanakkor minden jó, ha jó a vége.

Szállításnál pár apróság elkerülte a figyelmemet. Így utólag be kell vallanom, hogy ténylegesen úgy ugrottam neki ennek a projektnek, hogy nem ástam bele magam minden aspektusába.

Mentségemre legyen mondva, nagyon akartam napelemet kisebb méretben. Elég zaklatott időszakban jött az érzés, hogy ne halasszam tovább a vásárlást. Ezért nem volt időm megnézni külön-külön, hogy mi mennyibe kerül, és külön-külön megvásárolni: ide nekem egyben!

Mintha laikusként felmentem volna egy weboldalra, ahol napelem pakkot árulnak, és megvettem volna a számomra legkedvezőbbet. Természetesen előre elolvastam a lényegesebb tudnivalókat, de csak annyira, hogy tudjam mire számítsak.

Szállításnál derült ki pár apróság. Ezekre nem figyeltem. Gondot nem okozott, de meglepett. (Oké-oké, ha előre megnézem nem lephetett volna meg.) A napelem táblák ebben a teljesítményben HATALMASAK! Mármint olyan szempontból, hogy én átlag méretekkel rendelkezve egyedül ezeket biztosan nem teszem fel a háztetőre.

A másik az akkumulátor. 60 kilogramm darabja. Nem foglal sok helyet, de brutálisan nehezek. A fogása a rászerelt fülénél fogva jó, és a cipelése sem problémás. De több darab tárolásánál ezt a súlyt figyelembe kell venni a Salgó polc biztosan nem fogja bírni.

De sebaj, hazajutott minden, és végre elkezdődhet a tanulmányozás…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.