Mini-vízerőmű a kert végében?

Az őrhalmi kertvégi patakban már víz sem nagyon van, nemhogy erőművet telepítsünk rá. Pedig gyerekkoromban még volt benne víz (hol több, hol kevesebb, bár már akkor is voltak nyarak, mikor nem), ott kezdtünk el békákra horgászni, és volt, aki egy kis duzzasztást is csinált hozzá a focipálya környékén.

Ez jutott eszembe, mikor kutatásaim közben (pontosan hány hőerőmű is van Magyarországon) ezzel a címmel találkoztam: “Magyarországon a közeljövőben elsősorban mini-vízerőművek építésére lehet számítani”.

Nem épp kattintásvadász, nekem azért felkeltette az érdeklődésemet. Mi a szösz? Nem csak Kisköre meg Tiszalök van? Meg a Bős-nagymarosi “elkaszált” projekt? Na jó, én még tudtam egy Pornóapáti erőműről is, mert az jelentősebb horgászparadicsom, olvastam róla néhányszor az újságban.

Érdekes, hogy kisebb ilyen vízerőműveket – bár az ország földrajzi fekvése nem igazán kedvez nekik -, már az 1900-as évek elején építettek. És még érdekesebb, hogy ezek fent is maradtak mind a mai napig! Azt hiszem a várak látogatása mellett ezeket is megnézzük majd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.