Mini-vízerőmű a kert végében?

Az őrhalmi kertvégi patakban már víz sem nagyon van, nemhogy erőművet telepítsünk rá. Pedig gyerekkoromban még volt benne víz (hol több, hol kevesebb, bár már akkor is voltak nyarak, mikor nem), ott kezdtünk el békákra horgászni, és volt, aki egy kis duzzasztást is csinált hozzá a focipálya környékén.

Ez jutott eszembe, mikor kutatásaim közben (pontosan hány hőerőmű is van Magyarországon) ezzel a címmel találkoztam: “Magyarországon a közeljövőben elsősorban mini-vízerőművek építésére lehet számítani”.

Nem épp kattintásvadász, nekem azért felkeltette az érdeklődésemet. Mi a szösz? Nem csak Kisköre meg Tiszalök van? Meg a Bős-nagymarosi “elkaszált” projekt? Na jó, én még tudtam egy Pornóapáti erőműről is, mert az jelentősebb horgászparadicsom, olvastam róla néhányszor az újságban.

Érdekes, hogy kisebb ilyen vízerőműveket – bár az ország földrajzi fekvése nem igazán kedvez nekik -, már az 1900-as évek elején építettek. És még érdekesebb, hogy ezek fent is maradtak mind a mai napig! Azt hiszem a várak látogatása mellett ezeket is megnézzük majd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.