Mini-vízerőmű a kert végében?

Az őrhalmi kertvégi patakban már víz sem nagyon van, nemhogy erőművet telepítsünk rá. Pedig gyerekkoromban még volt benne víz (hol több, hol kevesebb, bár már akkor is voltak nyarak, mikor nem), ott kezdtünk el békákra horgászni, és volt, aki egy kis duzzasztást is csinált hozzá a focipálya környékén.

Ez jutott eszembe, mikor kutatásaim közben (pontosan hány hőerőmű is van Magyarországon) ezzel a címmel találkoztam: “Magyarországon a közeljövőben elsősorban mini-vízerőművek építésére lehet számítani”.

Nem épp kattintásvadász, nekem azért felkeltette az érdeklődésemet. Mi a szösz? Nem csak Kisköre meg Tiszalök van? Meg a Bős-nagymarosi “elkaszált” projekt? Na jó, én még tudtam egy Pornóapáti erőműről is, mert az jelentősebb horgászparadicsom, olvastam róla néhányszor az újságban.

Érdekes, hogy kisebb ilyen vízerőműveket – bár az ország földrajzi fekvése nem igazán kedvez nekik -, már az 1900-as évek elején építettek. És még érdekesebb, hogy ezek fent is maradtak mind a mai napig! Azt hiszem a várak látogatása mellett ezeket is megnézzük majd!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.