Az első magyarországi vízerőmű

Vas megye, a Rába folyó mellékága. Ikervár falu a közelben. Magyarország első vízerőműve, mely napjainkban is üzemel. Nemrég teljesen megújult, múzeumként is funkcionál.

A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést, 1900-ban adták át. Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű svájci gyártmányú gépek működtek benne, amit szintén svájci gépek segítettek. (Svájcban ekkor már fejlett volt a víz ilymódú felhasználása).

Ezek még egyenárammal látták el a környező településeket, és ez szolgálta ki Szombathely és Sopron elektromos energia igényét is. 1925-ben korszerűsítették, ekkor tértek át váltakozó áramra.

1995-ben privatizálták, 2011-ben újították fel. Elviekben annyi villamos energiát állítanak elő vele egy óra alatt, amennyi egy átlagos háztartás havi fogyasztása. Több információt nem találtam róla, ezért kirándulást kell szerveznem a környékére.

Érdekes lenne összegyűjteni egy listát a meglévő törpe erőművekről. Kíváncsi lennék, hogy vannak-e felújíthatók még, vagy lehet-e újakat létrehozni. Kisebb régiók energia függetlensége, és a környezeti hatások lehetnek-e szempontok az energiaválság kellős közepén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.