Az első magyarországi vízerőmű

Vas megye, a Rába folyó mellékága. Ikervár falu a közelben. Magyarország első vízerőműve, mely napjainkban is üzemel. Nemrég teljesen megújult, múzeumként is funkcionál.

A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést, 1900-ban adták át. Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű svájci gyártmányú gépek működtek benne, amit szintén svájci gépek segítettek. (Svájcban ekkor már fejlett volt a víz ilymódú felhasználása).

Ezek még egyenárammal látták el a környező településeket, és ez szolgálta ki Szombathely és Sopron elektromos energia igényét is. 1925-ben korszerűsítették, ekkor tértek át váltakozó áramra.

1995-ben privatizálták, 2011-ben újították fel. Elviekben annyi villamos energiát állítanak elő vele egy óra alatt, amennyi egy átlagos háztartás havi fogyasztása. Több információt nem találtam róla, ezért kirándulást kell szerveznem a környékére.

Érdekes lenne összegyűjteni egy listát a meglévő törpe erőművekről. Kíváncsi lennék, hogy vannak-e felújíthatók még, vagy lehet-e újakat létrehozni. Kisebb régiók energia függetlensége, és a környezeti hatások lehetnek-e szempontok az energiaválság kellős közepén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).