Az első magyarországi vízerőmű

Vas megye, a Rába folyó mellékága. Ikervár falu a közelben. Magyarország első vízerőműve, mely napjainkban is üzemel. Nemrég teljesen megújult, múzeumként is funkcionál.

A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést, 1900-ban adták át. Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű svájci gyártmányú gépek működtek benne, amit szintén svájci gépek segítettek. (Svájcban ekkor már fejlett volt a víz ilymódú felhasználása).

Ezek még egyenárammal látták el a környező településeket, és ez szolgálta ki Szombathely és Sopron elektromos energia igényét is. 1925-ben korszerűsítették, ekkor tértek át váltakozó áramra.

1995-ben privatizálták, 2011-ben újították fel. Elviekben annyi villamos energiát állítanak elő vele egy óra alatt, amennyi egy átlagos háztartás havi fogyasztása. Több információt nem találtam róla, ezért kirándulást kell szerveznem a környékére.

Érdekes lenne összegyűjteni egy listát a meglévő törpe erőművekről. Kíváncsi lennék, hogy vannak-e felújíthatók még, vagy lehet-e újakat létrehozni. Kisebb régiók energia függetlensége, és a környezeti hatások lehetnek-e szempontok az energiaválság kellős közepén.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.