Miért pakol Villany Péter mulcsot?

Miért pakol Villany Péter mulcsot?

A kérdésre a válasz: mert Villany Péter szereti a málnát. A málna meg a mulcsot. És Villany Péter szereti a kertet is. A kert meg a mulcsot. És persze a legnyomósabb ok: mert élete párja, Kati eredetileg kertész, és azt mondta, hogy kell!

De mi is az a mulcs? Röviden a szó jelentése: talajtakaró faháncs. Eredetije az angol mulch, ami “talajtakarás, talajtakarást végez”, valamint a német der Mulch, mint “árnyékoló, szigetelő anyag”.

Ma már nagyon sok fajtája létezik, és nagyon sok mindent használhatunk erre a célra. Hogy miért? A mi hosszútávú törekvésünk, egy olyan kert létrehozása, ami a lehető legkevesebb emberi beavatkozással fenntartja önmagát.

Mire használjuk a mulcsot?

Megfigyeléseink szerint egyre nagyobb gond lesz a szárazság. Ez pedig gondolom, nem kell mondanom, hogy mivel jár. Természetesen nem feltétlen kell rögtön sivatagosodásra gondolni (bár pár helyen nem állunk ettől messze). De a mulcs, mint talajtakaró, segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Ehhez szorosan kapcsolódik a kapálás témaköre. Én magam utálom, és a mulcs segít nekünk abban, hogy ne kelljen ezt a sportot űzni. Ha megfelelő időben történik meg a takarás, szinte minimális “gaz” üti fel a fejét, és még azt is nagyon könnyen kihúzhatjuk kézzel (ez tavaly a fűszerkertben csodálatosan sikerült).

És, ami még érdekes és fontos, hogy a mulcs, mint talajtakaró, egy idő után a talaj része lesz, ott helyben, alulról szépen komposztálódik, ami gazdagítja a talajt, és segíti a növényeket a fejlődésben, mivel a tápanyagot folyamatosan pótolni kell.

Hát emiatt pakol Villany Péter mulcsot.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.