Miért pakol Villany Péter mulcsot?

Miért pakol Villany Péter mulcsot?

A kérdésre a válasz: mert Villany Péter szereti a málnát. A málna meg a mulcsot. És Villany Péter szereti a kertet is. A kert meg a mulcsot. És persze a legnyomósabb ok: mert élete párja, Kati eredetileg kertész, és azt mondta, hogy kell!

De mi is az a mulcs? Röviden a szó jelentése: talajtakaró faháncs. Eredetije az angol mulch, ami “talajtakarás, talajtakarást végez”, valamint a német der Mulch, mint “árnyékoló, szigetelő anyag”.

Ma már nagyon sok fajtája létezik, és nagyon sok mindent használhatunk erre a célra. Hogy miért? A mi hosszútávú törekvésünk, egy olyan kert létrehozása, ami a lehető legkevesebb emberi beavatkozással fenntartja önmagát.

Mire használjuk a mulcsot?

Megfigyeléseink szerint egyre nagyobb gond lesz a szárazság. Ez pedig gondolom, nem kell mondanom, hogy mivel jár. Természetesen nem feltétlen kell rögtön sivatagosodásra gondolni (bár pár helyen nem állunk ettől messze). De a mulcs, mint talajtakaró, segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Ehhez szorosan kapcsolódik a kapálás témaköre. Én magam utálom, és a mulcs segít nekünk abban, hogy ne kelljen ezt a sportot űzni. Ha megfelelő időben történik meg a takarás, szinte minimális “gaz” üti fel a fejét, és még azt is nagyon könnyen kihúzhatjuk kézzel (ez tavaly a fűszerkertben csodálatosan sikerült).

És, ami még érdekes és fontos, hogy a mulcs, mint talajtakaró, egy idő után a talaj része lesz, ott helyben, alulról szépen komposztálódik, ami gazdagítja a talajt, és segíti a növényeket a fejlődésben, mivel a tápanyagot folyamatosan pótolni kell.

Hát emiatt pakol Villany Péter mulcsot.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az ügyfél nem gyóntatópap

Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki nem olyan régen felhívott. Megkérdezte, hogy esetleg tudok-e számára munkát. Elmesélte, hogy az elmúlt időszakban nagyon nehéz az élete, egyszerűen eltűntek az ügyfelek.

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.