Miért pakol Villany Péter mulcsot?

Miért pakol Villany Péter mulcsot?

A kérdésre a válasz: mert Villany Péter szereti a málnát. A málna meg a mulcsot. És Villany Péter szereti a kertet is. A kert meg a mulcsot. És persze a legnyomósabb ok: mert élete párja, Kati eredetileg kertész, és azt mondta, hogy kell!

De mi is az a mulcs? Röviden a szó jelentése: talajtakaró faháncs. Eredetije az angol mulch, ami “talajtakarás, talajtakarást végez”, valamint a német der Mulch, mint “árnyékoló, szigetelő anyag”.

Ma már nagyon sok fajtája létezik, és nagyon sok mindent használhatunk erre a célra. Hogy miért? A mi hosszútávú törekvésünk, egy olyan kert létrehozása, ami a lehető legkevesebb emberi beavatkozással fenntartja önmagát.

Mire használjuk a mulcsot?

Megfigyeléseink szerint egyre nagyobb gond lesz a szárazság. Ez pedig gondolom, nem kell mondanom, hogy mivel jár. Természetesen nem feltétlen kell rögtön sivatagosodásra gondolni (bár pár helyen nem állunk ettől messze). De a mulcs, mint talajtakaró, segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát.

Ehhez szorosan kapcsolódik a kapálás témaköre. Én magam utálom, és a mulcs segít nekünk abban, hogy ne kelljen ezt a sportot űzni. Ha megfelelő időben történik meg a takarás, szinte minimális “gaz” üti fel a fejét, és még azt is nagyon könnyen kihúzhatjuk kézzel (ez tavaly a fűszerkertben csodálatosan sikerült).

És, ami még érdekes és fontos, hogy a mulcs, mint talajtakaró, egy idő után a talaj része lesz, ott helyben, alulról szépen komposztálódik, ami gazdagítja a talajt, és segíti a növényeket a fejlődésben, mivel a tápanyagot folyamatosan pótolni kell.

Hát emiatt pakol Villany Péter mulcsot.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.