Panelrégészet lett a kedvenc hobbim

Panelrégészet lett a kedvenc hobbim

Egy pici darab a múltból, egy pici emlék, egy percnyi töredék valakinek az életéből. Része leszel a történelemnek, és megmutathatod másoknak is. Azt hiszem valami hasonló érzés hajthatja az igazi régészeket is.

Na jó, nem az Indiana Jones féle hihetetlen kincskereső formákat (bár vannak legendák belvárosi villanyszerelőktől falakban talált dolgokról). Hanem azokat, akik az apró darabkák nyomán rekonstruálnak 1-1 mozzanatot, vonnak le következtetéseket.

Na valami ilyesmi történik velem is.

Tudatosan keresem azokat a helyeket egy lakásban, ahol az általam kincsnek tartott dolgok fellelhetők lehetnek. Megvannak azok a “lyukak”, ahová előszeretettel dugtak el ezt-azt az építkezés munkásai. (Hogy direkt csinálták-e, vagy csak messze volt a szemetes, nem tudjuk már meg.)

A legtöbbször ezek újság darabkák. ezeken néhol látszik a dátum, de néhol csak egy-egy darabka cikk maradt meg, és a tartalmáról lehet következtetni a dátumokra. (Néha meg is lehet találni szöveg alapján az újság digitalizált változatát.) Ebből pl. elég pontosan be lehet lőni, hogy mikor dolgozhattak adott emeleten.

Bizonyos tárgyak esetén (pl. tejeszacskó) szintén szerepel a csomagoláson dátum. Vagy ár. Dátum esetén elég jól el lehet helyezni az idővonalon, árcímke esetén csak tippelni tudunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.