Miért nem szeretik a villanyszerelők, ha nézik őket? – 2. rész

A tegnapi folytatásaként nézzük meg a másik nézőpontot. Ez ténylegesen az, amikor a tulajdonos “korbáccsal áll felettünk”, hogy hajtson minket. És az embernek az az érzése, hogy mindenbe beleszól, mindent megnéz, mindent jobban tud…

Bevallom én magam sokszor dolgozom úgy, hogy a tulajdonos ott van. Kollégám is van, aki úgy került mellém, hogy a lakását újítottuk, és annyira megtetszett neki ez az egész, hogy nálunk kötött ki.

Szeretem, ha tulajdonosként “belefolynak” a dolgokba (néha be is fogom őket a munkába, bár volt olyan, akinek hirtelen sürgős dolga akadt). Úgy tapasztaltam, jobban magukénak érzik a felújítás ezen szakaszát is, és nem elhanyagolható az sem, hogy látják, mi miért és hogyan van.

De a korlátait is látom.

Első lépésként nálunk a kora reggel az aznap tervezésével indul, ezért ez egy rettentő fontos időszak. Ha ebben valaki zavar akár engem, akár a kollégákat, az egész nap hatékonysága kárba veszhet. Aztán jön az emiatti idegeskedés (hogy nem úgy halad a munka, ahogy kellene), ami magával hozza a nagyobb hibázás lehetőségét.

Mivel egy ideje már csinálom ezt a munkát, csak a rutin feladatok esetén (kábelek ragasztása, gipszelés) bocsátkozom párbeszédbe. Fontos megérteni, hogy a “tényleges” villanyszerelési feladatok (kapcsolások, lakáselosztó) már komoly koncentrációt igényelnek.

Hiszen – bár nem látszik – életekkel “játszunk”, ha hibázunk! (Emiatt van például az, hogy nagyon-nagyon ritkán hallgatunk rádiót – ha én ott vagyok akkor soha -, egyértelműen figyelmetlenséget okoz.)

Ezért elképzelhető, hogy a kollégáknak csináltatok a képen látható pólóból.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.