Miért ne spórolj a villamos hálózattal!?!

Legutóbb a múlt héten, de mostanában sajnos amúgy is gyakran találkozom azzal a jelenséggel felméréseim során, hogy a konnektorokban egyszer csak “megszűnik” az áram.

Tényleg ízléses és szép, 2-3 éve volt felújítva “minden”, új a konyha, újak az ajtók, ők már így vették. Nem gondolták volna, de rövid átnézés után megállapítottuk, hogy ez bizony a régi alumínium vezeték-hálózat, gyönyörű réz toldásokkal. És néhol, főleg a nagyobb terhelésű szakaszokon, már újabb jelei mutatkoztak annak, hogy nem sokáig fogja bírni az a rész sem.

Az első sokk után, némi telefonálgatás árán kiderült, hogy az előző tulajdonos végül csak a látszó részeket cseréltette (konnektor, kapcsoló), mert a többi részt megfelelőnek “ítélték”. Az én megérzésem inkább az volt, hogy ezen “ment a spórolás”. Láttam már párszor, hogy adott összegű felújítás során a konyhabútor javára dőlt el a szavazás.

Ilyen esetekben azért muszáj előre tisztában lenni azzal, hogy nem lehet tudni, a régi hálózat (ami ezelőtt 30-40 évvel volt korszerű) mennyire és mennyi ideig fogja még bírni a vélhetően megnövekedett teljesítményfelvételt.

Természetesen utólag is meg lehet oldani a cserét, és van olyan élethelyzet, amikor ez a járható út. De ekkor már sokkal több kompromisszumot kell kötnünk és elképzelhető, hogy nagyobb költséggel is jár.

És bizony a járulékos logisztikai feladatok (bútorok mozgatása, stb.) is komoly feladat.

Tehát ha felújítasz, jó tanács: az elektromos hálózat felújításával kezdj!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.