Miért büntethetik meg a villanyautóst?

Én magam is láttam, az eset még januárban történt a Faluház nevű “település” hátsó parkolójában. Több helyen is előfordul, de úgy igazán veszélyes csak most lett. Fontos kiemelnem, hogy simán lehet, hogy a tulajdonos csak a csomagtartóban található telefonját töltötte, és emiatt volt ott ez a hosszabbító.

A hosszabbító, ki a panel ablakán, le a falon, át a járdán a parkoló autóhoz.

A tulajdonost most csak figyelmeztették, és felszólították: fejezze be a tevékenységet. Bár biztos vagyok benne, hogy a büntetés előbb-utóbb az esetek elszaporodásának fényében szükséges lehet.

Mégis egy dologra felhívja a figyelmet ez az eset is. Ha végül is teljesen leállnak a nem elektromos autók gyártásával, és a lakótelepi lakások tulajdonosai is nagy számban (még ha nem is mindenki) vásárolnak és tartanak villany járgányokat, akkor adódni fog a probléma: hol töltsék azokat éjszaka?

Mindenképpen szükséges lesz akár a közösségnek, akár az önkormányzatoknak, akár közösen, akár állami, akár piaci alapon valamilyen megoldást kidolgozni. Mert láthatjuk, hogy ez így több mint balesetveszélyes. És bár jelen helyzetben nem volt gond, de ugye addig nincs baj, amíg nincs baj.

Ilyen 230V-os hosszabbítót felügyelet nélkül nem használhat senki, mert életveszélyes. Látszólag semmi IP védelem nincs, és totálban ott van járdán, esik rá az eső. Gyakorlatilag az eső intenzitásától függően “áll” a vízben.

Ezen a területen sokan sétálnak az “árkádok” alatt. Elég lehet annyi, ahogy az ember odébb rúgja, nem figyel rá, elesik benne. De ha netán egy gyermek kíváncsiságból elkezdi piszkálni, még belegondolni is rossz… Egy gyerek pedig pici ellenállást jelent, a csekély szivárgó áram is halálos lehet a számára.

A dolgot súlyosbítja, hogy közterületen mindennemű kábel vagy vezeték, akár ideiglenes használata is engedélyköteles.

Léteznek megoldások: például egy rendezvényen csak a megfelelő érintésvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező eszközök, megfelelő csatlakoztatással és felügyelet mellett működtethetők.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).