Miért büntethetik meg a villanyautóst?

Én magam is láttam, az eset még januárban történt a Faluház nevű “település” hátsó parkolójában. Több helyen is előfordul, de úgy igazán veszélyes csak most lett. Fontos kiemelnem, hogy simán lehet, hogy a tulajdonos csak a csomagtartóban található telefonját töltötte, és emiatt volt ott ez a hosszabbító.

A hosszabbító, ki a panel ablakán, le a falon, át a járdán a parkoló autóhoz.

A tulajdonost most csak figyelmeztették, és felszólították: fejezze be a tevékenységet. Bár biztos vagyok benne, hogy a büntetés előbb-utóbb az esetek elszaporodásának fényében szükséges lehet.

Mégis egy dologra felhívja a figyelmet ez az eset is. Ha végül is teljesen leállnak a nem elektromos autók gyártásával, és a lakótelepi lakások tulajdonosai is nagy számban (még ha nem is mindenki) vásárolnak és tartanak villany járgányokat, akkor adódni fog a probléma: hol töltsék azokat éjszaka?

Mindenképpen szükséges lesz akár a közösségnek, akár az önkormányzatoknak, akár közösen, akár állami, akár piaci alapon valamilyen megoldást kidolgozni. Mert láthatjuk, hogy ez így több mint balesetveszélyes. És bár jelen helyzetben nem volt gond, de ugye addig nincs baj, amíg nincs baj.

Ilyen 230V-os hosszabbítót felügyelet nélkül nem használhat senki, mert életveszélyes. Látszólag semmi IP védelem nincs, és totálban ott van járdán, esik rá az eső. Gyakorlatilag az eső intenzitásától függően “áll” a vízben.

Ezen a területen sokan sétálnak az “árkádok” alatt. Elég lehet annyi, ahogy az ember odébb rúgja, nem figyel rá, elesik benne. De ha netán egy gyermek kíváncsiságból elkezdi piszkálni, még belegondolni is rossz… Egy gyerek pedig pici ellenállást jelent, a csekély szivárgó áram is halálos lehet a számára.

A dolgot súlyosbítja, hogy közterületen mindennemű kábel vagy vezeték, akár ideiglenes használata is engedélyköteles.

Léteznek megoldások: például egy rendezvényen csak a megfelelő érintésvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező eszközök, megfelelő csatlakoztatással és felügyelet mellett működtethetők.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.