Megszűnt az anyaghiány!

És igen, végre ezt is megértük, és végre nyugodtan le is írhatom: megszűnt az anyaghiány. A megértéshez azonban kicsit vissza kell utaznunk az időben, és rögzítenem kell a témát is: A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS.

Ha ezt halljuk, akkor sokaknak a villanyóra cseréje juthat az eszébe. Pedig talán ehhez van az egésznek a legkevesebb köze. Tavalyelőtt és némileg halasztva, tavaly komolyabb változások léptek életbe ezen a terén. Bizonyos esetekben, amikor a meglévő csatlakozásunk nem teszi lehetővé a teljesítmény bővítést (egyszerűen fogalmazva, hogy több áramot tudjunk használni), szükség van a vezetékek, csövek és dobozok cseréjére is.

Ezt hívjuk egyszerűen szabványosításnak. Ennek kialakításában és a felhasználható eszközökben következett be változás (elsősorban a szolgáltatói tulajdonosváltások miatt, és az egységesítés jegyében). Bizonyos konstrukciókat kivezettek, másokat meg be. De a bevezetett termékeket nehézkesen és legfőképp lassan tudták csak gyártani.

Ezzel párhuzamosan eltörölték a rezsicsökkentést (ohhh pardon: a rezsicsökkentés csökkentéséről kell beszélnünk), amivel az olcsóbb tarifák felé fordulás érezhetően megnőtt. Szintén ezzel párhuzamosan a gáz hiánya (illetve az emiatti félelem) és ára az egekbe szökött, ami szintén kedvezett az elektromosan működő fűtési megoldások elterjedésének.

Ez vezetett oda, hogy iszonyú kereslet lett a különböző szabványos dobozok (és regisztrált villanyszerelők) iránt, viszont a gyártás nem tudta lekövetni ezt.

Ez az árakon is látszott: megindult a “szabadrablás”, és a “kinek mennyit ér meg” filozófia is felütötte a fejét. Namármost a szolgáltató ránk mutogatott, mi a gyártókra, a gyártók a szolgáltatókra, az ügyfélnek meg – jobb esetben – lett egy-két ősz hajszála. A kör bezárult.

Az idei év elejének történései hatására változás történt – amik nagyrészben ugyan a tavalyi események következményei, és úgy néz ki, hogy a tendencia most megfordul: van anyag bőven.

Úgyhogy indulhatnak is a teljesítménybővítések és szabványosítások, amit mi elsősorban panellakásoknál vállalunk.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.