Megszűnt az anyaghiány!

És igen, végre ezt is megértük, és végre nyugodtan le is írhatom: megszűnt az anyaghiány. A megértéshez azonban kicsit vissza kell utaznunk az időben, és rögzítenem kell a témát is: A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS.

Ha ezt halljuk, akkor sokaknak a villanyóra cseréje juthat az eszébe. Pedig talán ehhez van az egésznek a legkevesebb köze. Tavalyelőtt és némileg halasztva, tavaly komolyabb változások léptek életbe ezen a terén. Bizonyos esetekben, amikor a meglévő csatlakozásunk nem teszi lehetővé a teljesítmény bővítést (egyszerűen fogalmazva, hogy több áramot tudjunk használni), szükség van a vezetékek, csövek és dobozok cseréjére is.

Ezt hívjuk egyszerűen szabványosításnak. Ennek kialakításában és a felhasználható eszközökben következett be változás (elsősorban a szolgáltatói tulajdonosváltások miatt, és az egységesítés jegyében). Bizonyos konstrukciókat kivezettek, másokat meg be. De a bevezetett termékeket nehézkesen és legfőképp lassan tudták csak gyártani.

Ezzel párhuzamosan eltörölték a rezsicsökkentést (ohhh pardon: a rezsicsökkentés csökkentéséről kell beszélnünk), amivel az olcsóbb tarifák felé fordulás érezhetően megnőtt. Szintén ezzel párhuzamosan a gáz hiánya (illetve az emiatti félelem) és ára az egekbe szökött, ami szintén kedvezett az elektromosan működő fűtési megoldások elterjedésének.

Ez vezetett oda, hogy iszonyú kereslet lett a különböző szabványos dobozok (és regisztrált villanyszerelők) iránt, viszont a gyártás nem tudta lekövetni ezt.

Ez az árakon is látszott: megindult a “szabadrablás”, és a “kinek mennyit ér meg” filozófia is felütötte a fejét. Namármost a szolgáltató ránk mutogatott, mi a gyártókra, a gyártók a szolgáltatókra, az ügyfélnek meg – jobb esetben – lett egy-két ősz hajszála. A kör bezárult.

Az idei év elejének történései hatására változás történt – amik nagyrészben ugyan a tavalyi események következményei, és úgy néz ki, hogy a tendencia most megfordul: van anyag bőven.

Úgyhogy indulhatnak is a teljesítménybővítések és szabványosítások, amit mi elsősorban panellakásoknál vállalunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.