Mi az az egyetemes villamos szolgáltatás?

Sokszor halljuk tévében, rádióban és sokszor találkozunk vele leírva is, hogy egyetemes szolgáltatás, meg hogy egyetemes szolgáltató. De mit is jelent ez pontosan?

“Az egyetemes szolgáltatás a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók.”

Ez a hivatalos meghatározás, és nagyjából ténylegesen ennyit is érdemes tudni róla. Adott területen az adott szolgáltató (legyen ez EON vagy MVM Next) jogosult kiszolgálni minet villamos energiával, és tőle vehetünk akár piaci alapon áramot, vagy számunkra kedvezőbb módon (hatóságilag meghatározott szinten).

“Az egyetemes szolgáltatásban többek között szerződéskötéshez, ügyfélszolgálatok széles körben történő elérhetőségéhez, jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti számlázáshoz, téves számlázás, továbbá túlfizetés esetén visszatérítéshez, panaszkezeléshez, tájékoztatáshoz, védendő fogyasztók esetén különleges jogokhoz, bizonyos esetekben (például garantált szolgáltatások esetén) pedig kötbérhez való jogok illetik meg a felhasználót.”

“Kik jogosultak egyetemes szolgáltatásra?

A jogszabály alapján egyetemes szolgáltatás keretében jogosultak villamos energiát vásárolni, azaz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználónak minősülnek: 1. a lakossági fogyasztók; 2. a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán