Mi az az egyetemes villamos szolgáltatás?

Sokszor halljuk tévében, rádióban és sokszor találkozunk vele leírva is, hogy egyetemes szolgáltatás, meg hogy egyetemes szolgáltató. De mit is jelent ez pontosan?

“Az egyetemes szolgáltatás a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók.”

Ez a hivatalos meghatározás, és nagyjából ténylegesen ennyit is érdemes tudni róla. Adott területen az adott szolgáltató (legyen ez EON vagy MVM Next) jogosult kiszolgálni minet villamos energiával, és tőle vehetünk akár piaci alapon áramot, vagy számunkra kedvezőbb módon (hatóságilag meghatározott szinten).

“Az egyetemes szolgáltatásban többek között szerződéskötéshez, ügyfélszolgálatok széles körben történő elérhetőségéhez, jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti számlázáshoz, téves számlázás, továbbá túlfizetés esetén visszatérítéshez, panaszkezeléshez, tájékoztatáshoz, védendő fogyasztók esetén különleges jogokhoz, bizonyos esetekben (például garantált szolgáltatások esetén) pedig kötbérhez való jogok illetik meg a felhasználót.”

“Kik jogosultak egyetemes szolgáltatásra?

A jogszabály alapján egyetemes szolgáltatás keretében jogosultak villamos energiát vásárolni, azaz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználónak minősülnek: 1. a lakossági fogyasztók; 2. a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3×63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.