Mi az a fázisceruza?

Mi az a fáziseruza?

Nem is igazán a működése érdekes, mert az nem bonyolult, hanem az, hogy vajon honnan kapta a nevét? Mitől lett ceruza?

Bár biztos információt nem találtam az internet bugyraiban, van egy fantasztikus elméletem…

A legenda szerint egy öreg szakihoz köthető, akinek a sok munkától már kérges volt a keze.

Ő rájött, hogy ha a grafitceruzával megérinti azt a vezetéket (a grafit kiválóan vezeti az áramot), amin a fázis “közlekedik”, akkor azt ő így érzékelni tudja bizsergés formájában a nagyujján keresztül. S ezt bármelyik vezetéken képes használni.

Fiatal tanonca azonban, amikor kipróbálta, kérges ujjak híján remegő hangon bár, de parázsló szemmel fordult mestere felé, ékes irodalmi stílusban. Ám a mester nem megijedt a villogó tekintettől, hanem világmegváltó felismerése született: “Fiam, építsünk be glimmlámpát, hogy tekinteted izzása helyett az mutassa a delejt!”

S hát így megszületett a fázisceruza, amit azóta tökéletesebb formában, de ugyanazon elv mentén készítenek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.