Mi az a fázisceruza?

Mi az a fáziseruza?

Nem is igazán a működése érdekes, mert az nem bonyolult, hanem az, hogy vajon honnan kapta a nevét? Mitől lett ceruza?

Bár biztos információt nem találtam az internet bugyraiban, van egy fantasztikus elméletem…

A legenda szerint egy öreg szakihoz köthető, akinek a sok munkától már kérges volt a keze.

Ő rájött, hogy ha a grafitceruzával megérinti azt a vezetéket (a grafit kiválóan vezeti az áramot), amin a fázis „közlekedik”, akkor azt ő így érzékelni tudja bizsergés formájában a nagyujján keresztül. S ezt bármelyik vezetéken képes használni.

Fiatal tanonca azonban, amikor kipróbálta, kérges ujjak híján remegő hangon bár, de parázsló szemmel fordult mestere felé, ékes irodalmi stílusban. Ám a mester nem megijedt a villogó tekintettől, hanem világmegváltó felismerése született: „Fiam, építsünk be glimmlámpát, hogy tekinteted izzása helyett az mutassa a delejt!”

S hát így megszületett a fázisceruza, amit azóta tökéletesebb formában, de ugyanazon elv mentén készítenek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.