Lakásvásárlásnál ne hagyd a villanyszerelést az utolsó pillanatra

Minden helyzet más és más, minden vásárlásnál mások a körülmények. Bár az emberek elsőre nem szívesen avatnak a bizalmukba idegeneket, pedig esetünkben ez a megfelelő tervezéshez szinte nélkülözhetetlen.

Tapasztalatainkból kiindulva általánosságban elmondható, hogy viszonylag ritka, hogy a vásárlás utáni (a kulcs átvétele utáni) 1-2 hétben minden munkára azonnal találjunk megfelelő szakembert. (bár üresedések különböző okok miatt mindig akadnak, és a jelenlegi gazdasági helyzetben azért ez már nem lehetetlen)

Emiatt gyakorlatilag már a lakásvásárlás tervezési szakaszában érdemes eldönteni, hogy felújított lakást szeretnénk venni (amivel remélhetőleg nem lesz gond), vagy felújítandót, amit viszont a saját ízlésünkre formálhatunk.

Ez utóbbi esetben szükséges átgondolni, hogy milyen típusú lakásban gondolkozunk, mely területeken. Ezután kell eldönteni a méretét, és utána szétnézni a lehetőségeink között. Természetesen mindent eldönt, hogy mennyi az erre szánható keret, és hogy milyen a finanszírozás.

Itt jönnek képbe a szakemberek is.

Esetünkben például ha egy adott méretű lakás adott területen mondjuk hitelből kerül megvásárlásra, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. A vásárlásra adott előleg, vagy foglaló, vagy megállapodás esetén már meg tudjuk beszélni a részleteket, konkrét ajánlatot tudunk adni. (a héten is így kerültünk jelenlegi “állomás helyünkre”)

Ismerve a folyósítási időket, mindenkinek marad elég ideje felkészülni: a tulajnak a szakemberek keresésére és megállapodásra, a régi tulajdonosnak a költözésre, nekünk pedig az időpont ütemezésére.

A fenti példa csak egy volt a sok közül, és csak érzékeltetni szerettem volna, hogy bár nem szeretünk más zsebében turkálni (és a részletek tényleg nem érdekesek), de fontos tudnunk, hogy mire mennyi időnk van, hogyan kalkuláljunk, és hogy mikorra tudjuk ütemezni a munkát.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán