Lakásvásárlásnál ne hagyd a villanyszerelést az utolsó pillanatra

Minden helyzet más és más, minden vásárlásnál mások a körülmények. Bár az emberek elsőre nem szívesen avatnak a bizalmukba idegeneket, pedig esetünkben ez a megfelelő tervezéshez szinte nélkülözhetetlen.

Tapasztalatainkból kiindulva általánosságban elmondható, hogy viszonylag ritka, hogy a vásárlás utáni (a kulcs átvétele utáni) 1-2 hétben minden munkára azonnal találjunk megfelelő szakembert. (bár üresedések különböző okok miatt mindig akadnak, és a jelenlegi gazdasági helyzetben azért ez már nem lehetetlen)

Emiatt gyakorlatilag már a lakásvásárlás tervezési szakaszában érdemes eldönteni, hogy felújított lakást szeretnénk venni (amivel remélhetőleg nem lesz gond), vagy felújítandót, amit viszont a saját ízlésünkre formálhatunk.

Ez utóbbi esetben szükséges átgondolni, hogy milyen típusú lakásban gondolkozunk, mely területeken. Ezután kell eldönteni a méretét, és utána szétnézni a lehetőségeink között. Természetesen mindent eldönt, hogy mennyi az erre szánható keret, és hogy milyen a finanszírozás.

Itt jönnek képbe a szakemberek is.

Esetünkben például ha egy adott méretű lakás adott területen mondjuk hitelből kerül megvásárlásra, akkor viszonylag könnyű dolgunk van. A vásárlásra adott előleg, vagy foglaló, vagy megállapodás esetén már meg tudjuk beszélni a részleteket, konkrét ajánlatot tudunk adni. (a héten is így kerültünk jelenlegi “állomás helyünkre”)

Ismerve a folyósítási időket, mindenkinek marad elég ideje felkészülni: a tulajnak a szakemberek keresésére és megállapodásra, a régi tulajdonosnak a költözésre, nekünk pedig az időpont ütemezésére.

A fenti példa csak egy volt a sok közül, és csak érzékeltetni szerettem volna, hogy bár nem szeretünk más zsebében turkálni (és a részletek tényleg nem érdekesek), de fontos tudnunk, hogy mire mennyi időnk van, hogyan kalkuláljunk, és hogy mikorra tudjuk ütemezni a munkát.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.