Lakásvásárlás? Csak okosan!

Fontos változásról lehetett olvasni és hallani az elmúlt hét második felében. Az energiatanúsítvány eltörléséről cikkeztek. Még pont jó, hogy írtam róla, olyan összefüggésben, hogy ezt a villamos biztonsági felülvizsgálatot is kötelezővé tehetnék, mint az energiatanúsítványt.

Erre mi van? Eltörlik. Legalábbis első olvasatra a “Nem lesz kötelező az energiatanúsítvány” címek ezt sejtették velem. Meg szerintem sokunkkal. De azért nem eszik olyan forrón a kását. 

Egy: még csak megszellőztették, ahogy az lenni szokott, és amíg nincs konkrét megjelenése, addig csak találgatni lehet. Kettő: nem eltörlik hanem átalakítják, ami meg nem egészen ugyanaz. De hát a kattintás, az kattintás… Mindegy.

Szóval a minimális információkból annyit tudunk, hogy az előzetes egyeztetések alkalmával abban maradtak a felek, hogy nem lesz kötelező eleme a szerződéskötésnek az energiatanúsítvány, de ha a vevő kéri, akkor azt bizony át kell adni. Az eddigiekhez képest részletesebb és konyhanyelven íródott lesz.

Ez ugye felvet azért kérdéseket. Mert kérdés, hogy a vevő kéri-e majd, tud-e róla, hogy ezt kérheti? Vagy majd megyünk egy olyan irányba, hogy mindenki zsákbamacskát vesz már ilyen szempontból is.

Emlékszem a bevezetésénél, pontosabban a kötelezővé tételénél (2012 azt hiszem) még rétest hordtam, de már szereltem villanyt is. Az egyik kb. velem egyidős srác, akinek kis pék üzlete volt a Thököly úton, éppen akkor végezte el a tanfolyamot. Ő mesélte minden nap, hogy hogyan és mennyit fog ezzel keresni, milyen lehetőségeik vannak.

Nagyon lelkes volt, amit én nem igazán értettem, de az idő valószínű őt igazolta. Kíváncsi lennék, hogy ő mit szól ezekhez a változásokhoz, ha és amennyiben még ezzel foglalkozik.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.