Csótányirtás árammal?

A napokban felmerült, hogy csótányirtás lesz abban a panelban, ahol majd villanyt szerelünk, és hogy a rovarirtó kollégákat nekünk kell majd beengednünk. Volt már ilyen, úgyhogy nem probléma. Úgy emlékszem, a pöttyözős megoldás nem káros az egészségre, de azért majd megkérdezem.

Erről jutott eszembe egy eléggé régi békásmegyeri sztori. Azóta sem láttam és tapasztaltam soha sehol ilyet. Kiderült azért a beszélgetés közben, hogy nem újkeletű a probléma, és bizony manapság is elő-előfordul ez a dolog. Van akinek ez egy nyomós ok volt, hogy elköltözzön.

Szóval annak idején, – azt hiszem 2014-2015 magassága, most nem sok időm van a pontos dátumnak utána nézni -, egy olyan lakás elektromos hálózatának felújításában segítettünk, ahol korábban egy idős úr lakott a kutyáival. Ez ugye önmagában még semmit sem jelent.

A megdöbbentő az volt első körben, hogy a szomszédok örültek nekünk: hoztak üdítőt, sütit is. “Hangoskodjanak nyugodtan, minket nem zavar!” Mi a f… (fabatka) van? Általában ennek szöges ellentéte szokott történni: az első “kapavágásnál” már dörömbölnek, hogy “Meddig csinálják még?”.

Kiderült aztán számunkra is, hogy miért ez a jókedv a környező lakásokban.

Sajnos az idős úriember egyáltalán nem engedte be magához a kötelező csótányirtások alkalmával a szakembereket. Már jó ideje. És bizony ami elszaporodhatott, az el is szaporodott. 

A konnektorok, kapcsolók mögött és a csövekben, a padlószőnyeg sarkainál, az összes nagyobb illesztésben szó szerint hemzsegtek a csótányok. Az első kapcsolót gyanútlanul vettem le, aztán akkorát ugrottam… Mondom ilyet még azóta sem láttam.

Pedig előtte még jót röhögtünk, mert olyan mennyiségű pókot és pókhálót találtunk a fürdőszobában, hogy az nem volt emberi. Azt hiszen álkaszáspókoknak hívják ezeket a hosszúlábú, egy idő után minden lakásban előforduló pókokat. (Amit ha felszívsz a porszívóval, és nem öntöd ki a porzsákot kimászik.)

Szóval miután a kapcsolóból kiözönlött legalább 10 kisebb-nagyobb csótány (a legnagyobb olyan 2 centis lehetett), és még kiesett és bent is maradt legalább ugyanennyi ha nem több csótánytetem, egy pillanat alatt rádöbbentünk, mivel is állunk szemben.

Már halványak ugyan az emlékeim, de úgy rémlik, hogy az első napon semmi mást nem csináltunk, mint rovarirtó spray-jel kifújtuk óránként az összes üreget, amit kibontottunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.