„Csinálok statisztikát, magyar módra”

Egyik kedvenc “idézetem” és jelenetem Hofi Gézától, ami a ‘Disznó mennyit fog fialni’ címmel található meg könnyedén. “Há’ szűzmáriaidesanyám […] ez a nyüves disznó 10-et fialt, mikor 14 a terv […]. Jajj mi’ csináljak, mer’ malacot nem tudok, […], hát akkor csinálok statisztikát… magyar módra.”

Olyan csodásan leírta és elmondta ezt a dolgot, hogy mind a mai napig aktuális. És valójában igaz is: minden olyan, amilyennek látni akarjuk. Tehát minden attól függ, honnan nézzük, és mit “magyarázunk” bele, milyen oldaláról közelítjük meg. Erről azt hiszem elég is ennyi.

De ezt a statisztikát most nem magyarok készítették, hanem az EU kutatói. És ez most jól néz ki. Bár megjegyzem, és ebben semmi elmarasztaló nincs, hiszen sokszor csináljuk, azért itt megint csak egy aspektus van kiemelve a környezetéből, és mint ilyen, jól néz ki, de önmagában semmit sem ér.

Ha megnézzük azt, hogy mennyi változás történt ezen a területen kishazánkban, akkor azért még jobban felértékelődik ez a statisztika. Nem csigázok tovább senkit, a napelemekről van szó. Ugyanis statisztikai alapon az áram termelésünk 18,16%-át adja a napelem, ami a görögök után a legnagyobb arány.

A 2022-2023 évek közötti növekedés üteme is jelentős volt (a képen a 2 pötty közötti rész), annak ellenére, hogy nálunk gyakorlatilag a lakossági részt fél évre “be is szüntették”. Bár ugye itt azért százalékokról beszélünk, ami megint csak egy szép statisztikai adat, de a különböző méretekkel és miértekkel nem számol és nem foglalkozik.

Ennek ellenére legalább van mit kiemelni, van mire büszkének lenni, és hogy végül merre megyünk tovább? Na arra nagyon kíváncsi leszek, és nyitott szemmel-füllel követem az eseményeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A panel a legolcsóbb albérlet

A napokban olvastam erről, és mindig érdeklődve figyelem az árak változását. Mind az eladások, mind a kiadások esetén. Az ingatlanpiaci folyamatok alakulása ugyanis egy adott ponton a mi tevékenységünket is befolyásolja, egy vásárolt panellakás esetén ugyanis nagy az esély arra, hogy az elektromos hálózatot is fel kell újítani.

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.