Kipróbált, biztos hálózatokat építünk

Nincs hibalehetőség, mert akkor életekkel játszunk. Nincs megalkuvás, mert akkor életekkel játszunk. Nincs olcsóbb kivitelezés (vékonyabb vezeték, olcsóbb alapanyag), mert akkor életekkel játszunk.

Azt látom, hogy sokan körülöttem úgy tekintenek rám, mint egy megszállottra, ha a biztonságos hálózatokról van szó. Néha nem értik, hogy miért kell ezeket “túlbiztosítani”. És miért vagyok annyira szigorú, mikor a hibákról van szó.

Gyakorló villanyszerelői szemmel a biztonság alatt elsősorban azt értjük, hogy ne rázzon meg senkit az áram. Legyen minden ott, ahol lennie kell. Legyen meghúzva, eltakarva, biztonságosan megcsinálva.

Ha pedig netalán megtörténik a baj (mert előfordulhat), akkor életbe lépjenek azok a védelmi eszközök, amik megakadályozzák, hogy meghaljunk. Ezek is legyenek többször átnézve, letesztelve, mert akkor nyugodtan alszunk. És évente ellenőrizni is illik, hogy tényleg minden rendben van-e.

És ennek a biztonságnak van ám egy másik vetülete is, amivel viszonylag keveset foglalkozunk. Pedig az okosotthonok terjedésével, a digitalizáció térhódításával ezzel is foglalkoznunk kell majd: a hálózatok kiberbiztonsága.

Erről valószínűleg már jövőre több szó fog esni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.