Egy mese, ami megváltoztatta a világot

A Starship múlt heti “repülésének” apropóján jutott eszembe, hogy merre is tartunk. És hogy ezt különböző mesékben már elénk tárták korábban. Hogy egy mese valóban megváltoztathatja a világot? Nem biztos, de az fix, hogy ezekkel a történetekkel az akkori gyerekek fejében elültették a gondolatokat, hogy a jövőben mire kell fókuszálni.

Kicsit kutakodtam utána, és a legjobban az fogott meg, hogy már az ‘50-es években megvolt a szándék és az álom az automatizálásra, és gyakorlatilag a ‘60-as években ezek az akkori kor műszaki színvonalán meg is valósultak.

1966-ban létrehozták az első lakásvezérlő okos-számítógépet. Képes volt a lakás hőmérsékletét figyelve annak beállítására, egyes eszközök ki és bekapcsolására, tárolta az ételrecepteket, és ez alapján összeállította a bevásárlólistákat. A várható időjárást is tudta jelezni, valamint része volt egy családi üzenetküldő rendszer is.

De a legjobb az volt, hogy 1962-ben elkészítettek egy mesét: a Jetson családot. Erre én is emlékszem, igaz nálunk 1990-ben kezdték el “játszani”. Most belenéztünk egy kicsit a hétvégén. És te jó ég! Hát egyértelműen errefelé megyünk! És már 60 éve!!!

De nézzük csak a Wikipédia-t: “A sorozat 2062 egyre jobban fejlődő technológiájáról szól. Jetsonék a lebegő házak és repülő autók világában élnek, ahol minden gombnyomásra történik.”

És tudok azonosulni a főszereplőkkel is: “Goerge Jetson – A 38 éves családfő. Keményen hajtja magát a Spacley Űrláncolatnál vagy a Spacley Űrkerék Vállalatnál. Szereti a családját, s nincs is jobb szórakozás számára, mint a pihenés.”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán