Egy mese, ami megváltoztatta a világot

A Starship múlt heti “repülésének” apropóján jutott eszembe, hogy merre is tartunk. És hogy ezt különböző mesékben már elénk tárták korábban. Hogy egy mese valóban megváltoztathatja a világot? Nem biztos, de az fix, hogy ezekkel a történetekkel az akkori gyerekek fejében elültették a gondolatokat, hogy a jövőben mire kell fókuszálni.

Kicsit kutakodtam utána, és a legjobban az fogott meg, hogy már az ‘50-es években megvolt a szándék és az álom az automatizálásra, és gyakorlatilag a ‘60-as években ezek az akkori kor műszaki színvonalán meg is valósultak.

1966-ban létrehozták az első lakásvezérlő okos-számítógépet. Képes volt a lakás hőmérsékletét figyelve annak beállítására, egyes eszközök ki és bekapcsolására, tárolta az ételrecepteket, és ez alapján összeállította a bevásárlólistákat. A várható időjárást is tudta jelezni, valamint része volt egy családi üzenetküldő rendszer is.

De a legjobb az volt, hogy 1962-ben elkészítettek egy mesét: a Jetson családot. Erre én is emlékszem, igaz nálunk 1990-ben kezdték el “játszani”. Most belenéztünk egy kicsit a hétvégén. És te jó ég! Hát egyértelműen errefelé megyünk! És már 60 éve!!!

De nézzük csak a Wikipédia-t: “A sorozat 2062 egyre jobban fejlődő technológiájáról szól. Jetsonék a lebegő házak és repülő autók világában élnek, ahol minden gombnyomásra történik.”

És tudok azonosulni a főszereplőkkel is: “Goerge Jetson – A 38 éves családfő. Keményen hajtja magát a Spacley Űrláncolatnál vagy a Spacley Űrkerék Vállalatnál. Szereti a családját, s nincs is jobb szórakozás számára, mint a pihenés.”

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.