Kínai dömping?

A minap felmerült egy ügyfelem részéről – akinek a lakását később, a nyár derekán fogjuk újrakábelezni – hogy vajon mi történik, ha elfogy a minőségi termék? Ha nincs más lehetőség, akkor beépítjük majd a “gagyit”?

A gyors és adekvát (jelentése: a lényeget pontosan tükröző, megfelelő) válasz részemről minden ilyen esetben az, hogy a szerződött ügyfelek számára már beszereztük a szükséges anyagot, azért ez esetben ez a probléma nem probléma.

De késő este, amikor eszembe jutott ez a beszélgetés, bizony egy pillanatra leizzadtam. Mi van akkor, ha tényleg nem lesz? Tényleg be kell építsük a gagyinak vélt terméket? Vagy mégsem annyira rossz az a termék? Vagy rendelhetjük a híres kínai weboldalról, és eláraszt minket a kínai noname (névtelen termék) dömping?

Én úgy gondolom, hogy valaminek a minőségét jelen világunkban elsősorban nem az határozza meg, hogy hol készül. Tapasztalatom szerint minden termék apró kis alkatrészekből áll, amiket szinte biztosan más és más helyeken gyártanak. Máshol készül a kapcsoló műanyag háza, és máshol a réz belseje.

A végeredmény minősége pedig láthatóan az összeszerelő üzemben dől el. Az itteni szerelési minőségbiztonság és technológia fogja megszabni a termék végső minőségét. És véleményem és tapasztalatom szerint ez határozza meg aztán az árát is.

És a gagyinak címkézett olcsó termék belseje is sokszor ugyanazt a minőséget képviseli (néha még ugyanazt a gyárat és gyártósort is!), csak hát…

Mivel eljöhet az az idő, amikor nincs más út, fel kell készülnünk. Nagyon komoly körültekintést igényel majd a szerelés. Szinte biztosra veszem, hogy megnövekszik a selejtes termékek száma. Vagy így kapja az ember, vagy a szerelés közben megy majd tönkre.

Valószínűnek tartom, hogy erre vonatkozó saját minőségbiztosítási rendszert kell ez esetben bevezetnünk. Az átvizsgálásukra szánt idő biztosan növeli majd a munkaórák számát, és kérdéses a hibás termékek cseréltetésének vagy javításának lehetősége is.

De nincs mese, a biztonság mindenek előtt!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán