Kínai dömping?

A minap felmerült egy ügyfelem részéről – akinek a lakását később, a nyár derekán fogjuk újrakábelezni – hogy vajon mi történik, ha elfogy a minőségi termék? Ha nincs más lehetőség, akkor beépítjük majd a “gagyit”?

A gyors és adekvát (jelentése: a lényeget pontosan tükröző, megfelelő) válasz részemről minden ilyen esetben az, hogy a szerződött ügyfelek számára már beszereztük a szükséges anyagot, azért ez esetben ez a probléma nem probléma.

De késő este, amikor eszembe jutott ez a beszélgetés, bizony egy pillanatra leizzadtam. Mi van akkor, ha tényleg nem lesz? Tényleg be kell építsük a gagyinak vélt terméket? Vagy mégsem annyira rossz az a termék? Vagy rendelhetjük a híres kínai weboldalról, és eláraszt minket a kínai noname (névtelen termék) dömping?

Én úgy gondolom, hogy valaminek a minőségét jelen világunkban elsősorban nem az határozza meg, hogy hol készül. Tapasztalatom szerint minden termék apró kis alkatrészekből áll, amiket szinte biztosan más és más helyeken gyártanak. Máshol készül a kapcsoló műanyag háza, és máshol a réz belseje.

A végeredmény minősége pedig láthatóan az összeszerelő üzemben dől el. Az itteni szerelési minőségbiztonság és technológia fogja megszabni a termék végső minőségét. És véleményem és tapasztalatom szerint ez határozza meg aztán az árát is.

És a gagyinak címkézett olcsó termék belseje is sokszor ugyanazt a minőséget képviseli (néha még ugyanazt a gyárat és gyártósort is!), csak hát…

Mivel eljöhet az az idő, amikor nincs más út, fel kell készülnünk. Nagyon komoly körültekintést igényel majd a szerelés. Szinte biztosra veszem, hogy megnövekszik a selejtes termékek száma. Vagy így kapja az ember, vagy a szerelés közben megy majd tönkre.

Valószínűnek tartom, hogy erre vonatkozó saját minőségbiztosítási rendszert kell ez esetben bevezetnünk. Az átvizsgálásukra szánt idő biztosan növeli majd a munkaórák számát, és kérdéses a hibás termékek cseréltetésének vagy javításának lehetősége is.

De nincs mese, a biztonság mindenek előtt!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.