A szaldó és a bruttó csapda – Napelemista kalandok

Ez csak egy rémálom? Vagy maga a valóság?

Ami biztos, mert látható, olvasható, tapasztalható: megszűnik a szaldó. Úgy érzed, hogy már döntöttek is ez ügyben, a miniszter már nyilatkozott is. A te érdekedben – mondta. Ajánlod is neki, hogy így legyen!

Mert persze nem érted. Sem a miértet, sem a megvalósítást. És nem is értheted (mint páran még az országban), mert így van kitalálva. Nehogy már egyszerű legyen.

Most akkor hogyan is fog megtérülni? Hogy lesz ebből 5 év? Sőt, a szomszéd már 2 évvel számolt. Le is vezette, hogy hogyan nem kell majd olyan sokáig fizetni a hitelt.

Szóval most ott állsz az invertered előtt. Nézed a számokat. Vagy legalábbis néznéd. Próbálod nyomogatni a gombokat. Egyik kezedben a használati útmutató, igaz angol, másik kezedben a telefon a fordítóval, megoldod.

Aztán megunod, és inkább felhívod a telepítőt. Visszahívást ígér, annyi a munkája. Megérted, te is sokat vártál rá. Miért nem mutat semmit ez a “szar”? Olyan, mintha nem is működne.

Mintha olvastál volna valamit erről, hogy napközben nem termel… És ettől most még rosszabbul érzed magad. Mit is írtak? Nem emlékszel. De úgy rémlik, fel kell hívni a szolgáltatót. Gyorskeresés, meg is van: hibabejelentés. Kicsöng, zene… zene… zene… megunod.

Mivel nem tudsz mit tenni, bemész a hűvösre, és elkezded bújni a fórumokat: “Kivezetik a szaldót”; “Már nyáron erre készültek”; “A tárolást ösztönzik”. Most akkor mégsem éri meg? Venni kell hozzá még valamit ugyanennyiért? És kezd zúgni a fejed. Most már éhes sem vagy. Csak ideges.

És az motoszkál a fejedben: lehet jobban jársz, ha leveszed és eladod? Most jó áruk van a használt cuccoknak, és a tied még nem is olyan régi, sőt…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.