A szaldó és a bruttó csapda – Napelemista kalandok

Ez csak egy rémálom? Vagy maga a valóság?

Ami biztos, mert látható, olvasható, tapasztalható: megszűnik a szaldó. Úgy érzed, hogy már döntöttek is ez ügyben, a miniszter már nyilatkozott is. A te érdekedben – mondta. Ajánlod is neki, hogy így legyen!

Mert persze nem érted. Sem a miértet, sem a megvalósítást. És nem is értheted (mint páran még az országban), mert így van kitalálva. Nehogy már egyszerű legyen.

Most akkor hogyan is fog megtérülni? Hogy lesz ebből 5 év? Sőt, a szomszéd már 2 évvel számolt. Le is vezette, hogy hogyan nem kell majd olyan sokáig fizetni a hitelt.

Szóval most ott állsz az invertered előtt. Nézed a számokat. Vagy legalábbis néznéd. Próbálod nyomogatni a gombokat. Egyik kezedben a használati útmutató, igaz angol, másik kezedben a telefon a fordítóval, megoldod.

Aztán megunod, és inkább felhívod a telepítőt. Visszahívást ígér, annyi a munkája. Megérted, te is sokat vártál rá. Miért nem mutat semmit ez a “szar”? Olyan, mintha nem is működne.

Mintha olvastál volna valamit erről, hogy napközben nem termel… És ettől most még rosszabbul érzed magad. Mit is írtak? Nem emlékszel. De úgy rémlik, fel kell hívni a szolgáltatót. Gyorskeresés, meg is van: hibabejelentés. Kicsöng, zene… zene… zene… megunod.

Mivel nem tudsz mit tenni, bemész a hűvösre, és elkezded bújni a fórumokat: “Kivezetik a szaldót”; “Már nyáron erre készültek”; “A tárolást ösztönzik”. Most akkor mégsem éri meg? Venni kell hozzá még valamit ugyanennyiért? És kezd zúgni a fejed. Most már éhes sem vagy. Csak ideges.

És az motoszkál a fejedben: lehet jobban jársz, ha leveszed és eladod? Most jó áruk van a használt cuccoknak, és a tied még nem is olyan régi, sőt…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.